A A+ A++

Spożycie tej zanieczyszczonej żywności może prowadzić do listeriozy. U zdrowych dorosłych osób zakażenie często jest bezobjawowe, jednak już u kobiet w ciąży, osób starszych czy z obniżona odpornością, może powodować komplikacje zdrowotne.

Ostrzeżenie dotyczące żywności

Wydane przez GIS ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności związane jest ze stwierdzeniem ponadnormatywnej liczby Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. “Łosoś Atlantycki wędzony na zimno”. To efekt badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega: Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Zanieczyszczony produkt

Produkt, którego dotyczy ostrzeżenie GIS to: Classic ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g

Numer partii: L39321

Data minimalnej trwałości: 22.10.2022

Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż kwestionowanego produktu we wszystkich sklepach i magazynach oraz podjęła decyzję o umieszczeniu na terenie sklepów informacji o wycofywaniu produktu.

Producent Suempol Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktu z rynku. Nastąpi weryfikacja procesu produkcji i zostaną podjęte stosowne środki.

Organy urzędowej kontroli nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanego produktu oraz weryfikują działania podejmowane przez zakład produkcyjny. W ramach nadzoru zostanie zwiększona częstotliwość pobierania prób urzędowych w kierunku Listeria monocytogenes.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Objawy związane z zakażeniem Listeria monocytogenes

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

Głównie polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

fot. GIS

fot. GIS

/źr. GIS, oprac. sqx/

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNie miał prawka, zaoferował policjantom po 500 zł
Następny artykułCud Słońca w Fatimie. Niebo pokryło się mrokiem, a słońce wirowało. Sądzono, że to koniec świata