A A+ A++

Jeśli masz je w lodówce to lepiej wyrzuć. Spożycie mięsa w którym jest salmonella grozi zatruciem pokarmowym.

Ostrzeżenie dotyczące salmonelli wykrytej w mięsie wołowym sprzedawanym w sklepach sieci Lidl wystosował Główny Inspektorat Sanitarny. Chodzi o jedną partię mięsa wołowego, schłodzonego, pakowanego w porcje o wadze 400 g wyprodukowany przez Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, (weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE) dla Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne. Numer skażonej partii to: 5508365 04011323. Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023.

GIS informuje, że producent zaraz po wykryciu salmonelli w tym produkcje rozpoczął wraz z dystrybutorem wycofywanie produktu z rynku. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta, podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa. Stara się również ustalić przyczyny takiego stanu rzeczy.

Mięsa, w którym może być salmonella, nie można spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Autor: Tomasz Ratuszniak

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSkarbówka wyrozumiała dla firm, którym wojna i epidemia pokrzyżowały plany
Następny artykułNajlepsze ubezpieczenie domu i mieszkania. Ranking “Rz” na 2023 rok