A A+ A++

Sok z granatu ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Od dawna jest traktowany jako remedium na różne dolegliwości. W starożytności uchodził za życiodajny nektar, a w średniowieczu był uznawany za napój gwarantujący długowieczność. Teraz już wiemy, że sok z granatu obniża poziom cukru i cholesterolu, pomaga pozbyć się zalegających złogów i uzupełnia braki witamin.

  • Remedium na różne dolegliwości często znajduje się w zasięgu ręki. Takim z pewnością jest sok z granatu
  • Pozyskiwany z granatu sok może nas uchronić przed wieloma problemami ze zdrowiem. To eliksir na różne dolegliwości
  • Sok z granatu obniża poziom cukru, cholesterolu i usuwa złogi
  • Owoc granatu i jego nasiona są bogate w witaminy A, B,C i E, fosfor, jod, potas i magnez. Jest on również bogaty w polifenole, czyli przeciwutleniacze

Sok z granatu – bomba witaminowa i eliksir zdrowia

Sok z granatu usprawnia trawienie, łagodzi refluks, odmładza i chroni przed rakiem. Prawdziwy eliksir zdrowia? Potwierdzają to badania – do tej pory opublikowano ich ponad 200! Dlatego całkiem możliwe, że granat to najlepiej przebadany owoc na świecie. Jest skuteczny w walce z wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie i zapobiega chorobom serca. Granat zawiera spore ilości witaminy C i polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Owoc granatu i jego nasiona są bogate w witaminy A, B i E, jod, fosfor, magnez i potas. Co jeszcze warto wiedzieć o soku z granatu?

Sprawdź takżeSkarbnica witaminy C. Kto powinien jeść pigwę, co z robić z jej owoców?

Sok z granatu – jaki wybrać

Na początek podstawowa kwestia: jaki wybrać sok z granatu? Sprawa jest prosta. Najważniejszą cechą dobrego soku z granatu jest jego 100-procentowy, czysty skład. Powinien być wyciśnięty bezpośrednio z owoców – w grę nie wchodzi rozcieńczanie go innymi sokami czy wodą. Nie powinien być również dosładzany. Na etykiecie warto również poszukać informacji na temat zawartości polifenoli.

Dawkowanie soku z granatu

Kiedy najlepiej pić sok z granatu? Profilaktycznie powinniśmy spożywać codziennie 40 ml soku z granatu. Dawkowanie soku wygląda następująco: zalecaną dzienną dawkę dzielimy na dwa razy. Sok z granatu przyjmujemy rano i wieczorem (dorośli). Jeśli chodzi o dzienną dawkę zalecaną dzieciom, to podajemy im sok w ilości o połowę mniejszej niż wspomniana. Pamiętajmy, że sok z granatu najlepiej pić przed posiłkiem.

Zobacz również: Sok z granatu to bomba witamin. Pij, by obniżyć glikemię, złagodzić refluks i stres

Dlaczego warto pić sok z granatu?

Sok z granatu od wieków jest uważany za remedium na różne dolegliwości. W starożytności uchodził za życiodajny nektar, a w średniowieczu uznawano go za napój gwarantujący długowieczność. Sok z granatu stał się popularny przede wszystkim dzięki polifenolom. Ilość przeciwutleniaczy zawarta w soku znacznie przewyższa tę, która znajduje się w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Ze względu na pokaźną ilość antyoksydantów jest uważany za naturalny eliksir młodości – wpływa na wygląd naszej skóry i spowalnia procesy starzenia.

Owoc granatu jest bogaty w witaminę C, której jest w nim o wiele więcej niż w dobrze znanych cytrusach, witaminę E, witaminę B i witaminę A. Nie można również zapomnieć o pokaźnym zastrzyku substancji mineralnych i odżywczych, z których warto wymienić chociażby magnez, wapń, potas, krzem, jod czy fosfor. Oprócz tego granat jest bogaty w białko, błonnik, beta karoten czy kwas foliowy. Sok z granatu to prawdziwa bomba witaminowa!

Zobacz również: Sok z granatu naturalnie wspomagający organizm

Sok z granatu a cholesterol

Regularne picie soku z granatu ma też dobry wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Poprawia koncentrację, wpływa na pamięć i minimalizuje ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Napój zmniejsza też wchłanianie złego cholesterolu LDL, co chroni nas przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie tego “eliksiru” działa również ochronnie na wątrobę i nerki.  

Sok z granatu a cukrzyca

Sok z granatu może również okazać się naszym sprzymierzeńcem, gdy chorujemy na cukrzycę typu 2. Udowodnili to badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles w Stanach Zjednoczonych. W ich naukowym eksperymencie wzięło udział 21 osób. Uczestnicy do wypicia otrzymywali losowo sok z granatu, wodę lub napój na bazie wody. Okazało się, że woda nie wpłynęła na poziom cukru we krwi żadnej z osób, a sok z granatów sprawiał, że po 15 minutach od jego spożycia zaczynał spadać. Swoje wnioski naukowcy opublikowali na łamach czasopisma naukowego “Current Developments in Nutrition”. Badacze twierdzą, że chociaż soki nie są wskazane w diecie osób z rozwiniętą cukrzycą typu 2, to sok z granatów mogą spożywać również diabetycy.

Indeks glikemiczny soku z granatu wynosi 53 – oznacza to, że w przypadku soku z granatu 100 – proc. mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Zobacz również: Objawy refluksu zlikwiduje sok z granatu

Sok z granatu na ciśnienie i miażdżycę

Sok z granatu – oprócz tego, że redukuje złogi i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu – obniża również ciśnienie krwi. Prawidłowe ciśnienie krwi odgrywa ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu układu krążeni … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPo prostu piękne dziewczyny XLIV
Następny artykułZaproszenie na noc bibliotek