Bób to niezwykle zdrowy, letni przysmak, na który zwykle czeka się z utęsknieniem. Mimo że posiada wiele prozdrowotnych właściwości, nie każdy może po niego sięgać. Komu odradza się jedzenie bobu i dlaczego? Sprawdź czy należysz do tej grupy.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Jest ceniony na liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Przede wszystkim:
- wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym i może obniżać stężenie cholesterolu LDL we krwi
- jest bogactwem kwasu foliowego, może więc zapobiegać występowaniu wad rozwojowych u płodu i pomóc w leczeniu niedokrwistości
- syci na długo, zmniejszając przy tym chęć podjadania
- reguluje ciśnienie krwi
- usprawnia pracę układu krążenia
- jest doskonałym uzupełnieniem białka w diecie
Zobacz też: Bób: Jak przyrządzić i dlaczego warto go jeść?
Przeciwskazania do jedzenia bobu tyczą się osób borykających się z niektórymi chorobami. Zważając na niektóre jego właściwości ustalono, że po bób (szczególnie w dużych ilościach) nie powinny sięgać osoby:
- chorujące na cukrzycę i mające … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS