A A+ A++

Naukowcy z University of Quebec sprawdzili węch i smak u ponad 800 osób, które przechodziły koronawirusa. Z danych brytyjskiego Narodowego Biura Statystyki wynika, że upośledzenie działania tych dwóch zmysłów towarzyszy chorobie w nawet 17 procentach przypadków zakażenia.

Tracą smak i węch nawet na pół roku

“Choć COVID-19 to nowe schorzenie, wcześniejsze badania wskazały, że większość ludzi traci część zmysłów węchu i smaku na wczesnych etapach choroby. Chcieliśmy iść dalej i bliżej przyjrzeć się temu, jak długo u ludzi z COVID-19 utrzymuje się utrata węchu i smaku i jak jest ona poważna” – wyjaśnił autor badania, dr Johannes Frasnelli z kanadyjskiego University of Quebec.

Uczestnikami badania było 813 pracowników służby zdrowia, u których wykryto SARS-CoV-2. Zakażeni wypełniali ankiety online i wykonywali domowe testy, pozwalające zmierzyć skuteczność zmysłów smaku i węchu średnio w pięć miesięcy po diagnozie. Działanie obu zmysłów opisywano w skali od 0 do 10.

ZOBACZ: Brytyjska mutacja koronawirusa. Zakażeni rzadziej zgłaszają utratę węchu i smaku

Autorzy badania uważają, że przeciętny uczestnik badania nie odzyskał w pełni zmysłu węchu mimo, że od zakażenia upłynęło niemal pół roku.

Spośród ponad 800 ochotników ubytku węchu na samym początku choroby doświadczyło aż 580 osób. Nieco ponad połowa z nich (297 czyli 51 proc.) stwierdziła, że nie odzyskała węchu nawet po pięciu miesiącach od zachorowania, a u 134 osób (17 proc.) stwierdzono utrzymujący się ubytek węchu. Ubytek ten był potwierdzony domowym testem.

Przeciętnie, na 10-punktowej skali osoby po chorobie oceniały swój węch na 7 punktów, podczas gdy przed chorobą były to wartości od 9 do 10.

Naukowcy: konieczne dalsze badania

Infekcja koronawirusem wyraźnie wpływała też na zmysł smaku.

Na początku infekcji ubytki smaku odnotowało aż 527 uczestników badania. Jeszcze pięć miesięcy później smaku nie odzyskało 200 osób z tej grupy (38 proc.). Jednocześnie 73 osoby (9 proc.) miało w tym samym okresie trwałe ubytki smaku, potwierdzone domowym testem.

Oceniając funkcjonowanie swojego zmysłu smaku po chorobie ochotnicy dawali mu średnio 8 punktów na 10. Przed choroba oceniali swoje zdolności do wyczuwania smaków na 9 punktów.

ZOBACZ: Koronawirus: utrata powonienia i smaku częstsza u kobiet chorych na COVID-19 niż u mężczyzn

Praca nie została jak dotąd zrecenzowana. Jednak wyniki badania będą przedstawione na 73. Zjeździe Amerykańskiej Akademii Neurologii (American Academy of Neurology) w Stanach Zjednoczonych, który odbędzie się w dniach 17-22 maja. 

“Nasze wyniki dowodzą, że uszkodzenie węchu i smaku może utrzymywać się u wielu osób z COVID-19” – podkreśla dr Frasnelli. Jego zdaniem konieczne są dalsze badania, w celu poznania mechanizmu prowadzącego do dysfunkcji zmysłów smaku i węchu u chorujących na COVID-19. Jego zdaniem należy odkryć neurologiczne podłoże tego zjawiska.

Utrata węchu i smaku została 18 maja 2020 r. oficjalnie uznana w Wielkiej Brytanii za objaw COVID-19. Odtąd narodowa służba zdrowia NHS uznaje ten objaw za jeden z trzech charakterystycznych dla koronawirusa obok gorączki i kaszlu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDebata: Śmierć po cichu. #ZaBurtąPytań
Następny artykułZwiększenie dostępności do edukacji przedszkolnej poprzez adaptację istniejącego budynku sali gimnastycznej Miejskiego Przedszkola nr 5 w Zambrowie