A A+ A++

Ostatnie dni września to w społecznościach wiejskich czas na wykopki. Tradycyjnie jest to okazja do świętowania, czyli palenia wieczorem ogniska, śpiewów i pieczenia ziemniaków. Organizowane są imprezy pod hasłem święta ziemniaka. To zdrowe warzywo postanowili uczcić członkowie Stowarzyszenia Wrażliwi Społecznie. 

Spotkali się w świętokrzyskiej gubałówce przy suto zastawionym stole, sprzyjała im pogoda, piękna przyroda i doborowe towarzystwo.

Wszystko, co znalazło się wiejskim stole było przygotowane własnoręcznie, w końcu święto ziemniaka to uhonorowanie płodów ziemi i pracy rąk. Głównym bohaterem imprezy był jednak właśnie kartofel, pieczony, faszerowany masłem czosnkowym lub smalczykiem z przyprawami. Serwowany w towarzystwie grillowanych kiełbasek i ogóreczków małosolnych skupił uwagę całego towarzystwa. Mięsno – warzywny kociołek i owocowo – warzywny sok dopełniały całości stołu godnego najbogatszego wiejskiego gospodarza.

Na ratunek przejedzonym szła pokrzywowa mikstura na niestrawność. Podobno pokrzywę trzeba zbierać o północy, trzy razy zatańczyć, splunąć i wypowiedzieć zaklęcie  – jeśli Redakcji uda się dowiedzieć jakie, nie omieszka poinformować czytelników.

Murzynek z migdałami to podobno poezja smaku, a muzyka lat 80 – tych uczta dla uszu. Bawili się doskonale.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLekkoatletyczne Finały Lubuskiej Olimpiady Młodzieży – Szkolnego Związku Sportowego “Ziemia Lubuska”
Następny artykułCovid-19 zamknął szkołę w Lidzbarku Warmińskim