W najbliższą niedzielę, 24 września, na placu Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego przy ul. Giełdowej 15 odbędzie się kolejny Targ Regionalny. Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego zaprasza podczas niego na spotkanie z kuchnią seniora.
Tematem wiodącym wydarzenia będzie rola produktów fermentowanych w diecie oraz to, jak regularne spożywanie tych produktów wpływa na zdrowie i odporność ludzi. Regularne spożywanie produktów fermentowanych (kiszonek oraz zakwasów czy octów żywych) zwiększa 10 tysięcy razy liczbę mikroorganizmów dostarczonych do organizmu z dietą. Wpływa pozytywnie na zasiedlenie układu pokarmowego przez mikroorganizmy. Taki stały kontakt z bakteriami jest niezbędny do prawidłowego ukształtowania układu nerwowego i odpornościowego w każdym wieku, szczególnie u seniorów.
W ramach trwającego od godz. 9 do 13 targu będą miały miejsce degustacje zalecanych potraw i produktów – kiszonki, zakwasy, potrawy z kiszonych warzyw, octy żywe, oleje tłoczone na zimno – oraz warsztaty układania zbilansowanego jadłospisu dla osoby starszej. O godz. 10 odbędzie się natomiast prelekcja dietetyka poświęcona żywieniu osób w wieku emerytalnym.
Spotkanie odbędzie się w ramach projektu „Zdrowie i aktywność”. Zadanie jest realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach Otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w zakresie działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym na lata 2023 – 2024 pn. „Wiek seniora, a wigor juniora!”.
(sm)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS