Barbara Jaworska – Paczkowska została laureatką miesiąca w konkursie „Rudzkie Smaki”. Jej przepis na wytrawny tort kanapkowy znajdzie się na marcowej karcie kalendarza kulinarnego na 2024 rok. Z kolei tematem kwietnia jest śląski deser. Słysząc „tort” od razu myślimy o słodkim cieście Okazuje się, że może on być też wytrawny. Tort kanapkowy to przysmak doskonale nadający się na wszelkie przyjęcia i uroczystości. Kromki chleba przełożone różnymi pastami, przygotowanymi według swoich ulubionych smaków i udekorowane kolorowymi warzywami prezentują się równie okazale, jak tradycyjne torty. Pani Barbara podzieliła się swoim przepisem na wytrawny tort kanapkowy. Zaproponowała pasty m.in. z szynką, jajkami, ogórkami i papryką. Tort dekorujemy dopiero przed podaniem według własnego pomysłu. – Do dekoracji tortu wykorzystałam jajkami na twardo, cząstki pomidora, ogórki konserwowe, paprykę, szynkę konserwową, natkę pietruszki świeżą i suszoną i pomidorki koktajlowe – podpowiada autorka przepisu.
Do końca kwietnia br. można przesyłać do rudzkiego magistratu przepis na śląski deser. – Czekamy na propozycje na deser w śląskiej kuchni. Taki, który podajemy dzisiaj lub taki, którym częstowały nas nasze mamy lub babcie po niedzielnym obiedzie – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska. Propozycje można wysyłać do końca kwietnia br. na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
– Zapraszamy do kulinarnej zabawy! Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tym roku najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni” – zachęca Iwona Małyska. – Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych – dodaje.
Wytrawny tort kanapkowy
Składniki:
- 2 pszenne tostowe chleby
Nadzienie na pierwsza warstwę:
- 200 g kremowego pasztetu i
- 200 g kremowego białego serka
- rozgnieciony ząbek czosnku (można dać granulowany)
- jedna czerwona papryka
Nadzienie na drugą warstwę:
- 200 g szynki szwardzwaldzkiej
- jedna czerwona cebula
- 250 g gęstej śmietany
- odrobina ostrej musztardy i majonezu
- pieprz i sól do smaku
Nadzienie na trzecią warstwę:
- pozostałość pierwszej masy
- 3 małe ogórki konserwowe posiekane
- 2 ugotowane jajka drobno posiekane
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki majonezu i śmietana, natka pietruszki suszona
Dekoracja
- gęsty majonez
- jajka na twardo
- pomidory, całe i koktajlowe
- ogórki konserwowe
- papryka
- szynka konserwowa
- natka pieruszki swieża i suszona
Składniki mas do nadzienia wymieszać każdą w osobnym naczyniu. Chleb układamy 3 kromki na długość i 2 na szerokość na tacy wyłożonej folią aluminiową. Każdą warstwę smarujemy solidnie masą, nie oszczędzając żeby tort nie wyszedł za suchy. Pamiętajmy że chleb bedzie czerpał wilgoć z masy. Przykrywamy nowa warstwą chleba. Smarujemy drugim nadzieniem, przykrywamy chlebem, nakładamy warstwę trzecią, na nią chleb. Wierzch i boki tortu smarujemy cieniutko majonezem. Przykrywamy wszystko folią i odstawiamy na noc. Przed podaniem dekorujemy według własnego pomysłu.
Smacznego !
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS