A A+ A++
W piątek, 24 listopada br., w pracowni gastronomicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbył się konkurs kulinarny, w którym udział wzięli studenci kierunku Gastronomia. Tematem przewodnim był burak, a w jury zasiedli pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, a także szefowie kuchni lubelskich Miejsc Inspiracji.
Konkurs odbył się na zasadzie live cookingu. W szranki stanęło 10 studentów i studentek, podzielonych na dwie grupy. Młodzi kreatorzy smaków stworzyli niesamowite dania z burakiem w roli głównej, w tym przystawki, dania głównie i desery. Uczestników oceniali (i wspierali) pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP, a także nieocenieni szefowie kuchni w lubelskich restauracjach, które noszą tytuł Miejsc Inspiracji – Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta, Łukasz Porowski z Perłowej Pijalni Piwa i Marcin Szulej z Restauracji Kulturalna!
Wśród laureatów znaleźli się:

I miejsce: Joanna Wanicka – sernik z burakiem oraz polewą z białej czekolady i soku z buraka
II miejsce: Mikołaj Ociesa – burger z różową bułką z kotletem z buraka i serem w panierce
III miejsce: Grzegorz Królik – kaczka z burakiem, gruszką, malinami i orzechami

Pierwsza trójka otrzymała nagrody w postaci profesjonalnych sprzętów kuchennych wysokiej jakości. Laureatom i wyróżnionym gratulujemy, a komisji dziękujemy za wsparcie i fachową ocenę.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUM Lublin: Otwarcie wystawy „Kolejne Mistrzostwo dla Lublina na zdjęciach Przemka Gąbki”
Następny artykułUM Lublin: Od 28 listopada wchodzi w życie wzór (krajowy) formularza dot. aktu planowania przestrzennego