A A+ A++

Jutro (wtorek, 29 czerwca) odbędzie się międzynarodowa konferencja „Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie”. Podczas konferencji przedstawiciele Lublina i Równego podpiszą porozumienie o współpracy w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego. To jeden z punktów transgranicznego projektu realizowanego przez Miasto Lublin z miastem partnerskim Równe w Ukrainie.

–  Współpraca bliskich geograficznie i kulturowo regionów to wspaniała okazja dla wymiany doświadczeń i podnoszenia świadomości w zakresie niematerialnego dziedzictwa. Mamy jednak świadomość, że realizacja projektu przypadła na bardzo trudny czas dla całej gospodarki, a zwłaszcza branży gastronomicznej, która najmocniej odczuła skutki lockdownu. Tym bardziej więc podjęte w ramach projektu działania związane z tworzeniem strategii rozwoju kulinarnej marki turystycznej Lublina mogą realnie wesprzeć odbudowę rynku i jego rozwój. Odkrywanie dziedzictwa kulinarnego to nowoczesny sposób na poznawanie miejsca i doświadczanie go poprzez lokalne smaki w wydaniu lokalnych restauratorów – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępca Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego Lublina będzie opierać się na trzech filarach:

  • Lublin jako stolica ekologicznego regionu o bogatym dziedzictwie kulinarnym i zasobach naturalnych;
  • Zrównoważony rozwój w branży turystycznej i kulinarnej;
  • Kształcenie ambasadorów marki kulinarnej i marki „Lublin – Miasto Inspiracji”.

Konferencja „Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie” odbędzie w Sali Kinowej Centrum Spotkania Kultur w godz. od 10.00 do 16.00. Podczas konferencji będzie można wysłuchać wystąpień o lubelskim dziedzictwie kulinarnym i strategii jego promocji, poznać kulinarne marki Lublina i Równego oraz nowoczesne trendy kulinarne. Wydarzenie będzie okazją do zaprezentowania 10 laureatów VI edycji Programu Miejsca Inspiracji, dedykowanego branży kulinarnej pod nazwą „Kuchnia Inspiracji” – uczestnikom zostaną wręczone okolicznościowe dyplomy, zaś same restauracje zaprezentują menu degustacyjne.

Projekt „Dziedzictwo kulturalne od kuchni – promocja tradycji kulinarnych oraz profesjonalizacja oferty gastronomicznej Lublina i Równego” realizowany jest przez Lublin oraz Równe (Ukraina) od 1 lutego 2020 roku.

Szczegółowy program konferencji:

29 czerwca 2021 r. / Centrum Spotkania Kultur w Lublinie /Sala Kinowa / Zielone Tarasy

prowadzenie konferencji: Paweł Kowalczyk

10.00
Welcome desk / rejestracja uczestników (foyer Sali Kinowej, poziom -1)

10.30
Powitanie gości przez przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin i Miasta Równe

  • Pan Krzysztof Stanowski – Dyrektor Biura – Centrum Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta Lublin
  • Pan Igor Krechkevych –Zastępca Mera Równego ds. działalności organów wykonawczych Rady Miasta
  • Pan Sergii  Gemberg  – Zastępca Przewodniczącego Państwowej Administracji Obwodowej w Równym

Podpisanie porozumienia o współpracy między miastami w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego i kulinarnych marek turystycznych Lublina i Równego.

10.50
Marcin Kęćko – Dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin / Strategia rozwoju marki kulinarnej Lublina.

11.10
Nataliia Lozovska – Kierowniczka Departamentu Kultury i Turystyki Komitetu Wykonawczego Rady Miasta Równe / Strategia rozwoju marki kulinarnej Równego.

11.30
Sylwia Stachyra – zwyciężczyni Top Chef, prowadzi restaurację EGO w hotelu Alter w Lublinie / Nowoczesne trendy kulinarne w duchu zrównoważonego rozwoju.

12.00
Lunch przygotowany przez Miejsca Inspiracji

13.00
dr hab. Mariola Tymochowicz – Etnolożka i kulturoznawca w Instytucie Nauk o Kulturze UMCS w Lublinie / Dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny – kuchnia chłopska.

13.25
Arkadiusz Mikrut – właściciel marki „Co ludzie powiedzą” / Komunikacja oparta na autentyczności i dziedzictwie kulturowym.

13.45
Olena Khmelnyk – Prezeska Zarządu NGO Agencja Zrównoważonego Rozwoju Miasta / Najważniejsze działania podjęte w Równem w Ukrainie, w ramach projektu Dziedzictwo kulturalne od kuchni.

14.00
Prezentacja Uczestników VI edycji Programu Kuchnia Inspiracji. Wręczenie dyplomów przedstawicielom i przedstawicielkom Miejsc Inspiracji.

15.00
Kamil Kotarski – Chef, trener, ekspert kulinarny / Kuchnia wschodnia. Wystąpienie połączone z pokazem kulinarnym kuchni ukraińskiej na zielonych tarasach CSK.

Gościnnie w warsztatach kulinarnych weźmie udział Pani Olena Khmelnyk

15.30
Wizyta w Miejskiej Pasiecie Artystycznej.

16.00
Zakończenie wydarzenia.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNakło nad Notecią: Hotele dla owadów rozstawiono w mieście
Następny artykułUM Lublin: Przypominamy, że Spis Powszechny Ludności jest obowiązkowy