A A+ A++

Lorneta to dwa napełnione alkoholem kieliszeczki, a pomiędzy nimi „meduza”, czyli swojskie „zimne nóżki”, znane powszechnie w Łodzi jako drygle, czyli galaretka z kawałkami mięsa, a raczej z mieszanką rozmaitych podrobów. W klasycznym wydaniu potrawa składała się z drobnych kawałków mięsa, skórek i chrząstek obranych z ugotowanych z dodatkiem warzyw i przypraw świńskich nóżek lub golonki, z których wywar tężał samodzielnie z uwagi na kleistość wywaru z naturalnym kolagenem. Obecnie częściej spotyka się mięso drobiowe i rodzaj rosołu zaprawionego żelatyną. Jako dodatek do „meduzy” zazwyczaj serwowano w restauracjach ocet, ogórki kiszone, chrzan, marynowane grzybki lub maggi, no i oczywiście wspomnianą… lornetę.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUM Łódź: Początki prasy w Łodzi. Kiedy powstała pierwsza polska gazeta? [HISTORIA ŁODZI]
Następny artykułUM Łódź: Orszak Trzech Króli w Łodzi. Kolorowy korowód przeszedł Piotrkowską [ZDJĘCIA]