Lorneta to dwa napełnione alkoholem kieliszeczki, a pomiędzy nimi „meduza”, czyli swojskie „zimne nóżki”, znane powszechnie w Łodzi jako drygle, czyli galaretka z kawałkami mięsa, a raczej z mieszanką rozmaitych podrobów. W klasycznym wydaniu potrawa składała się z drobnych kawałków mięsa, skórek i chrząstek obranych z ugotowanych z dodatkiem warzyw i przypraw świńskich nóżek lub golonki, z których wywar tężał samodzielnie z uwagi na kleistość wywaru z naturalnym kolagenem. Obecnie częściej spotyka się mięso drobiowe i rodzaj rosołu zaprawionego żelatyną. Jako dodatek do „meduzy” zazwyczaj serwowano w restauracjach ocet, ogórki kiszone, chrzan, marynowane grzybki lub maggi, no i oczywiście wspomnianą… lornetę.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS