A A+ A++

Zacznijmy jednak od początku. Kawa, która trafia do Waszych filiżanek w kawiarniach, przeważnie nie jest przypadkowa. Wiedzą to zwłaszcza w miejscach serwujących napar z ziaren jakości speciality. Kawę siorbie się, czy też próbuje, jeszcze na plantacjach. Potem siorbie się w palarni kawy, żeby zdecydować o zakupie. Następnie – już przy wypalaniu, żeby kontrolować proces wypału i dobrać optymalne warunki. Ostatni w kolejce do siorbania jest gość kawiarni, ale ostatni nie oznacza tu: najgorszy. Wprost przeciwnie.

Badanie jakości kawy

Kojarzycie osoby, które na targu macają warzywa przed zakupem? Mniej więcej tym samym jest cupping, służący ocenie jakości na każdym etapie produkcji kawy. Choć tutaj, na szczęście, wypróbowanego towaru nie da się odłożyć z powrotem na półkę. Można za to powiedzieć wiele o samym ziarnie – doświadczeni testerzy są w stanie wychwycić jego zalety, ale też wykryć defekty. To dzięki ich pracy możemy zamówić filiżankę doskonałej kawy lub kupić paczkę dobrze wypalonych ziaren i przygotować z nich pyszny napój w domowych warunkach.

POLECAMY

fot. Paweł Łacheta
Na czym polega wypalanie kawy? Opowiada łódzka palarnia Coffeehood

Restauracje w Łodzi, za którymi tęsknią łodzianie! Zniknęły z kulinarnej mapy bezpowrotnie [ZDJĘCIA]

No dobrze, ale co z przeciętnymi (albo ponadprzeciętnymi) pijaczami kawy? Okazuje się, że cupping to nie tylko profesjonalna ocena produktu. Może być on też świetną zabawą dla tych, którzy przygodę z kawą dopiero zaczynają, jak również dla tych, którzy bez filiżanki (albo pięciu) małej czarnej nie wyobrażają sobie dnia. Każdy jest w stanie przeprowadzić go w domu – wystarczą chęci, kilka czarek, młynek, kawa i… zabawa gotowa!

Siorbanie po łódzku

Każdy zapalony kawosz w pewnym momencie swojego kofeinowego życia natknie się jednak na profesjonalny cupping prowadzony w kawiarni. I niech go latte na sojowym broni przed ominięciem takiej okazji! W Łodzi od kilku miesięcy regularne cuppingi prowadzi kawiarnia Hot Air Cafe (Piotrkowska 217). Robi to w o tyle ciekawej formie, że wydarzenie odbywa się aż trzy razy danego dnia, co pozwala dopasować godzinę do własnego grafiku.

– Cupping nie jest prowadzony w formie wykładu. Po krótkim wstępie wszyscy robią to, o co chodzi w cuppingu, czyli jesteś ty plus filiżanka kawy, starasz się odciąć i skupić na tym, co jest w filiżance. I nie ma w tym pośpiechu, sesje potrafią trwać po godzinie. Zanim każdy spróbuje każdej kawy, zastanowi się nad nią, to trochę czasu to zajmuje – opowiada Łukasz Kaczmarek, właściciel Hot Air. 

To, co zdziwiło go w pierwszych cuppingach na Piotrkowskiej 217, to frekwencja: – Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Na sesjach o 17:30 ludzie wręcz wysypywali się z kawiarni – mówi. – Przekrój ludzi jest przeogromny. Od osób, które nie wiedzą, co to jest cupping i dla których robimy wprowadzenie, opowiadamy, czym to w ogóle jest, po ludzi z biznesu, innych kawiarni, po osoby, które same prowadzą palarnie. 

Cupping w Hot Air Cafe

Najbliższy cupping Łukasz organizuje już we wtorek, 18 kwietnia. O kawie z warszawskiej palarni LaCava będą opowiadać Aleksander Smęt, obecny Mistrz Polski Cup Tasters i Mistrz Polski Roasting, oraz Daria Figaszewska, Head Baristka i trenerka działu szkoleniowego LaCava. Poza ich wiedzą i doświadczeniem będzie można też bezpłatnie przetestować produkty. – Przygotujemy dziewięć kaw, naprawdę będzie co pić – zachęca Łukasz.

Najbliższy cupping w Hot Air Cafe (Piotrkowska 217) odbędzie się 18 kwietnia. Na wszystkie trzy tury: o 12:30, 14:30 i 17:30 wstęp jest wolny.

Brałaś/eś kiedyś udział w cuppingu?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUM Łódź: Orientarium Zoo Łódź zaprasza na kolacje w tunelu i nocne zwiedzanie! Atrakcje jeszcze w kwietniu
Następny artykułUM Łódź: Nagroda Architektoniczna Prezydenta Miasta Łodzi. Konkurs przedłużony!