A A+ A++

Kolejki od wczesnych godzin rannych przed cukierniami – to znak, że jest święto łakomczuchów – Tłusty Czwartek. Dzień, kiedy najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach również chrustem lub chruścikami. Najpopularniejsze są niezmiennie tradycyjne pączki z różą, choć nie brakuje amatorów pączków nadzianych marmoladą, budyniem, adwokatem, czekoladą itp.

Kiedyś jedzono pączki nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem. Dopiero około XVI w. święto zyskało swój słodki charakter. Tradycja ta przywędrowała z Rzymu. Wedle znanego przesądu – kto nie zje pączka w tłusty czwartek, temu się nie będzie wiodło.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUM Kielce: Podsumowano akcję “Zima w Mieście 2020”
Następny artykułPowiat Otwock: Otwarty Konkurs Ofert na 2020 rok