Kolejki od wczesnych godzin rannych przed cukierniami – to znak, że jest święto łakomczuchów – Tłusty Czwartek. Dzień, kiedy najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach również chrustem lub chruścikami. Najpopularniejsze są niezmiennie tradycyjne pączki z różą, choć nie brakuje amatorów pączków nadzianych marmoladą, budyniem, adwokatem, czekoladą itp.
Kiedyś jedzono pączki nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem. Dopiero około XVI w. święto zyskało swój słodki charakter. Tradycja ta przywędrowała z Rzymu. Wedle znanego przesądu – kto nie zje pączka w tłusty czwartek, temu się nie będzie wiodło.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS