Teatr Rozbark wraz z japońskimi tancerzami Butoh MMAC pod okiem artystycznym Anny Piotrowskiej wystąpił w Art İstanbul Feshane w Stambule. Prace nad spektaklem trwały od sierpnia w formie zdalnej. Po przyjeździe do Turcji zespół polskich i japońskich artystów miał 4 dni na przeprowadzenie wspólnych prób na otwarcie 10 Asia – Europe Mediations Biennale w Stambule w 100. rocznicę powstania Państwa Tureckiego.
W inspiracji II częścią „Dziadów” Adama Mickiewicza, Anna Piotrowska połączyła fragmenty spektakli Teatru Rozbark z muzyką Michała Mackiewicza i Aleksandry Piotrowskiej. Wysokim zaangażowaniem i organizacją wykazał się Mateusz Kowalski, który od samego początku koordynował projekt wyjazdu Teatru Rozbark do Turcji. Już w marcu 2023 roku rozpoczęły się spotkania studyjne i organizacyjne, których finał urzeczywistnił się w październiku 2023 roku.
Teatr Rozbark reprezentowali: Kamil Bończyk, Joanna Brodniak, Aleksandra Kępińska, Julia Lewandowska, Sabina Letner, Ewa Noras, Anna Piotrowska, Katarzyna Zioło, Daniel Zych. Po japońskiej stronie stanęli: Hiroko Hiruta, Mayumi Kon’no, Megumi Iwata (instrumentalistka KOTO), Hideo Oiwa. Opieka techniczna, realizatorska i reżyseria światła Paweł Murlik. Kuratorsko wspierał bytomski Teatr Yasuyuki Saegusa, a projekt w pełni od samego początku współtworzył Makoto Tange.
Wyjazd artystów Teatru Rozbark do Turcji był możliwy dzięki wsparciu Gminy Bytom, senator RP Haliny Biedy, Konsulatu Generalnego RP w Stambule oraz Instytutu Adama Mickiewicza.
Wyjazd artystów Teatru Rozbark do Stambułu to również nawiązanie relacji partnerskich i artystycznych z teatrem Feyman Kültür Merkezi-Feyk Sahne. Podczas pobytu w Stambule udało się również przeprowadzić warsztaty dla grupy aktorów, tancerzy, performerów w azjatyckiej części miasta. W łącznie trwającej 6 godzin sesji aktorzy z Feyk Sahne mogli poznać metody pracy z improwizacją Anny Piotrowskiej i techniki pantomimy z Mateuszem Kowalskim. Łącznie w warsztatach wzięło udział 40 osób i 40 obserwatorów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS