Idealny sernik powinien charakteryzować się puszystością, delikatnością i idealnym balansem smaku, z wyraźnie wyczuwaną nutą sera, który rzecz jasna jest bazą takiego wypieku. I choć wersji sernika może być wiele, to w tym przypadku podpowiadamy, jak zrobić sernik bez dodatku cukru, zamieniając go innym, ale równie słodkim składnikiem.
Takim smakołykiem z powodzeniem mogą od czasu do czasu zajadać się osoby będące na tzw. diecie keto, która polega na ograniczonym spożywaniu węglowodanów. Jeśli chcecie mieć pewność, że sernik wyjdzie obłędny, skorzystajcie z przepisu Ewy Wachowicz. Oto on.
Sernik keto Ewy Wachowicz – składniki
Do przygotowania sernika keto wedle przepisu Ewy Wachowicz, potrzebujemy następujących składników:
-
800 g tłustego twarogu,
-
6 jajek,
-
6 łyżek erytrolu (zamiennik cukru),
-
6 łyżek śmietany 18 proc.,
-
1 łyżeczka pasty waniliowej,
-
szczypta soli,
-
maliny.
Sernik keto Ewy Wachowicz – przepis
Jajka wbijamy do kielicha miksera, wsypujemy erytrol, dodajemy śmietanę, pastę waniliową, doprawiamy solą i aplikujemy twaróg, krusząc go na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Czas na przygotowanie tortownicy. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na którym dokładnie rozprowadzamy masło. Na boki tortownicy także aplikujemy masło. Do tortownicy wlewamy uzyskaną w mikserze masę, formujemy i na wierzch nakładamy maliny.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C i sernik pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki. Gdy sernik wystygnie, wyjmujemy go z piekarnika. Ewa Wachowicz radzi, by przed podaniem, schłodzić sernik w lodówce. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS