Dziś uczta dla prawdziwych koneserów ptactwa. Mięsożercy z tego przepisu powinni być zadowoleni, bowiem przedstawiam Państwu “Udo kacze po staropolsku”.
Składniki na 4 osoby:
Kaczka udo 4 szt
pieprz czarny 2 g
sól 2 g
majeranek 2 g
świeży tymianek 2 g
rozmaryn 1 gałązka
olej 100 ml
masło klarowane 100 g
miód pszczeli wielokwiatowy 150 g
sos demi glace 100 ml
ziemniaki ugotowane 200 g
skrobia ziemniaczana 50 g
buraki 300 g
żurawina w żelu 100 g
szczawik krwisty lub kiełki groszku do dekoracji
WYKONANIE:
Macerujemy elementy kaczki w przyprawach. Potrzebujemy do tego: czarny pieprz, sól, majeranek, tymianek, olej i miód 100 g (resztę miodu użyjemy do buraków).
Uda kacze, po kilku godzinach leżakowania w marynacie, przekładamy do brytfanny i pieczemy w temperaturze 170 stopni 70 minut pod przykryciem, podlewając łyżeczką od czasu do czasu sosem demi glace (sos z palonych kości, dostępny również w sklepie szczególnie w dużych marketach).
W tym czasie wrzucamy na wrzątek wcześniej przygotowane kluski ziemniaczane z dziurką (mielimy ugotowane ziemniaki lub tłuczemy… mogą być grudki, tym się w ogóle nie przejmujemy — w końcu to domowe kluchy, dodajemy szczyptę soli i skrobię ziemniaczaną). Gotujemy je do wypłynięcia około 3 minuty.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane z dodatkiem miodu i rozmarynu i dorzucamy buraki, wcześniej ugotowane i pokrojone w grube kawałki, dodajemy żurawinę szczyptę soli i pieprzu do smaku i całość podsmażamy jeszcze kilka minut.
Upieczone nogi kacze przekładamy na talerz i składamy całe danie z dodatkami według uznania. Moje wykonanie na załączonym zdjęciu.
Życzę smacznego.
Wasz Szef kuchni Domański Piotr
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS