A A+ A++

„To były najwspanialsze trzy tygodnie w moim życiu”. Tymi słowami podsumowała pobyt na praktykach w Sevilli uczestniczka międzynarodowej mobilności. W ramach realizacji przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Krośnie projektu pt. “Ja w Europie – marzenia się spełniają” realizowanego w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2021-2027) grupa 13 uczniów mogła odbywać trzytygodniowe praktyki branżowe Hiszpanii.

Nowe doświadczenia branżowe zdobywali uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług fryzjerskich oraz technik analityk.

Swoje marzenia o praktykowaniu zawodu urzeczywistniali w hiszpańskich restauracjach, salonach fryzjerskich i laboratoriach. Zdobywali wiedzę i umiejętności, jakich nie zdołaliby opanować w czasie nauki w szkole. Zagraniczni pracodawcy byli dla praktykantów mistrzami wyjawiającymi tajemnice zawodowe. Uczestnicy uczyli się bardzo intensywnie zawodu, języka hiszpańskiego i kultury Hiszpanii.

Każdy dzień otwierał nowe drzwi do: umiejętności zarodowych, samodzielności, odpowiedzialności, otwartości na odmienność kulturową, nawiązywania międzynarodowych kontaktów i znajomości. Zamknięcie hiszpańskich drzwi nie oznacza końca, ale pozwoli uczestnikom mobilności na otworzenie kolejnych drzwi, drzwi do przyszłości….

Oto relacje kilku uczestników praktyk branżowych w Hiszpanii:

– Za mną trzy tygodnie praktyk branżowych w hiszpańskiej restauracji La Malvaloca w Sevilli. Dzięki wspaniałemu personelowi od pierwszych dni poczułam się bardzo komfortowo. Poznałam nowe techniki sporządzania dań oraz nauczyłam się, jak w ładny sposób je podawać. W czasie pobytu doznałam wiele nowych przeżyć i doświadczeń zawodowych, które przekażę moim rówieśnikom w szkole. W wolnym czasie zwiedzałam piękne miejsca w słonecznej Sevilli, Rondzie, Cordobie i Setenil. W ciągu tych kilku tygodni przekonałam się, jak wygląda praca kucharza i wiem, że będę z nią związania do końca swoich dni – mówi Zuzanna Roglska.

– Jestem bardzo zadowolony, że 3 – tygodniowe praktyki zawodowe w Hiszpanii odbyłem właśnie w restauracji Dońa Encarna, ponieważ urzekła mnie życzliwością oraz dbałością pracowników. Dzięki nim zdobyłem wiele nowych doświadczeń kulinarnych i przełamałem barierę językową. Z dnia na dzień poznawałem coraz więcej słów w języku hiszpańskim. W restauracji nauczyłem się przyrządzać i serwować dania z owoców morza i lokalne specjały kuchni andaluzyjskiej oraz znacznie poszerzyłem swoje dotychczasowe umiejętności zawodowe. Poznałem także kulturę oraz zabytki Sevilli, Setenil, Rondy oraz Córdoby. Zauroczyła mnie Hiszpania, a przede wszystkim słoneczna aura i życzliwość tutejszych mieszkańców – Oskar Walczak.

– Trzy tygodnie praktyk w salonie Dryas Peuluqueria-Eva Maria Garcia Calvo już za mną. Minęło jak jeden dzień. Długo będę pamiętać te piękne chwile spędzone w Hiszpanii i cudowną atmosferę. Nie miałam czasu na nudę. Moja hiszpańska szefowa i jej pracownica przyjęły mnie z otwartymi ramionami. Pokazały, jak wygląda praca w hiszpańskim salonie fryzjerskim. Na co dzień przygotowywałam klientki do usług, myłam i farbowałam włosyoraz układałam fryzury. Na początku było mi ciężko się przełamać, aby rozmawiać w obcym języku, lecz z biegiem czasu, komunikacja stawała się coraz swobodniejsza. Najszybciej uczyłam się języka hiszpańskiego w czasie rozmów z klientkami. W wolnym czasie mogłam się także cieszyć z przyjemności, które dawała nam przepiękna Sevilla. Zwiedziłam także Córdobę, Rondę czy Setenil, które warto zwiedzić podczas pobytu w Hiszpanii. Moim zdaniem był to najlepszy wyjazd, w którym mogłabym kiedykolwiek uczestniczyć. Doskonaliłam swoje umiejętności fryzjerskie w praktyce i zdobyłam nowe doświadczenia, którymi mam zamiar po powrocie podzielić się z koleżankami w szkole. Poznałam również kulturę i obyczaje obcego kraju. Nawiązałam nowe znajomości, którzy z biegiem czasu przerodziły się w przyjaźnie. Cieszę się ze mogłam uczestniczyć w zagranicznych praktykach, mieszkać w Sevilli i spędzić trzy tygodnie w tak wspaniałym środowisku – Martyna Czelna

– Trzy tygodnie zagranicznych praktyk w słonecznej Sevilli w Laboratorios Tecnoscience dobiegły końca. Po pierwszym tygodniu, mimo bariery językowej, poczułam się jak w domu. Dzięki świetnemu mentorowi nauczyłam się wykonywać m.in: analizę mikrobiologiczną żywności oraz wody, vege kosmetyki od podstaw. Nabyłam umiejętności obsługi maszyn takich jak: Ph-metr, Fotometr, Konduktometr i Turbidymetr. Pracownicy laboratorium byli bardzo otwarci i pomocni. Nigdy się tam nie nudziłam, było dużo śmiechu i zabawy. Dzięki praktykom udoskonaliłam swoje dotychczas nabyte umiejętności. Poszerzyłam także wiedzę na temat kultury Hiszpanii i zwiedziłam takie miasta jak: Setenil, Ronda oraz Córdoba. Najbardziej podobało mi się w Rondzie, ponieważ urzekła mnie jej architektura. To były najwspanialsze trzy tygodnie w moim życiu – Emilia Czyż

– Trzy tygodnie praktyk w restauracji Casa Manolo już za mną. Po pierwszym dniu, mimo bariery językowej, nie miałam kłopotów z komunikacją i poczułam się tam jak w domu. Dzięki pomocy pracowników nauczyłam się wykonywać tradycyjne andaluzyjskie potrawy, pięknie je dekorować i wydawać. Pracownicy restauracji byli dla mnie bardzo otwarci i życzliwi. Na każdym kroku starali się, jak najlepiej mi wszystko wytłumaczyć, abym nauczyła się jak najwięcej przydatnych umiejętności i poszerzyła wiedzę gastronomiczną. Dzięki zagranicznym praktykom udoskonaliłam swoje dotychczasowe umiejętności jeszcze bardziej. W czasie pobytu w Hiszpanii zwiedziłam piękne miejsca: Setenil, Rondę, Córdobę i oczywiście Sevillę, w której odbywałam praktyki. Swym pięknem najbardziej urzekło mnie klimatyczne miasteczko Setenil. To były piękne trzy tygodnie i mam nadzieję, że jeszcze wrócę do słonecznej Hiszpanii. W tym celu postanowiłam samodzielnie uczyć się języka hiszpańskiego. Nos vemos españa! – Angelika Malig.

Źródło: ZSP nr 2 Krosno

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowa siedziba UMWZ – nowoczesna i ekologiczna
Następny artykułZmiana ryczałtu na skalę w PIT za 2022 rok – jest ograniczenie dla wspólników