A A+ A++

W ramach wspólnego projektu uczniowie “Kopernika” w Tarnobrzegu wraz młodzieżą ze szkoły w Würsburgu przygotują dwujęzyczną książką kucharską. Znajdą się w niej sposoby na przygotowanie regionalnych potraw. 

Grupy uczniów reprezentujących Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Tarnobrzegu oraz z niemieckiego Deutschhausgymnasium w Würsburgu pod okiem nauczycieli i zawodowych kucharzy realizują wspólnie projekt “Kuchnia jak życie – podróż do Franonii i na Podkarpacie”, w ramach programu Erasmus+.

W tym roku wśród wyznaczonych w programie zadań znalazło się stworzenie dwujęzycznej książki kucharskiej, w której opublikowane zostaną przepisy na dania z Podkarpacia, takie jak lasowiacka baba ziemniaczana, proziaki czy bób z pstrągiem. Publikacja polsko–niemieckiej książki kucharskiej przewidziana jest na czerwiec. Projekt w całości finansowany jest ze środków Komisji Europejskiej.

Dzięki programowi wymian międzynarodowych Erasmus+, uczniowie tarnobrzeskiego “Kopernika” od roku 2011 poznają i zgłębiają tajniki innych kultur, języka i poznają uczniów z zagranicznych szkół. Wszystkie spotkania uczniów i praca nad zadaniami odbywa się w formule online.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTo my mamy największy wpływ na zasięg pandemii
Następny artykułKsiążka-gigant dostępna od jutra!