A A+ A++

W ramach Finału Wojewódzkiego Konkursu „Gotuj z klasą” w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku o zwycięskie laury rywalizowały w piątek, 15 marca, zespoły z 14 szkół średnich z regionu.

Wszystkim uczestnikom finału pogratulował marszałek Artur Kosicki. Tradycyjnie gościem specjalnym finału kulinarnych zmagań był też Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego Karol Okrasa, któremu towarzyszył inny znany kucharz – Grzegorz Krupa.

Finałowe zmagania podzielono na dwie tury po 7 zespołów. Zadaniem każdej drużyny było przygotowanie dwudaniowego posiłku złożonego z zupy i dania głównego. Punktacja była liczona tak samo, jak w przypadku, wyłaniającego finalistów, etapu szkolnego. Liczyły się walory smakowe, estetyka, a także związek z lokalną tradycją i udział w daniu produktów z listy produktów tradycyjnych prowadzonych przez ministra rolnictwa.

Z Zespołu Szkół nr 1 w Zambrowie w Finale Wojewódzkiego Konkursu „Gotuj z klasą” w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku uczestniczyły  Michalina Ciborowska i Oliwia Krysińska z 2 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. W ramach konkursu przygotowały krem czosnkowo-porowy oraz nogę z kaczki konfitowaną. Opiekunkami zambrowskich były Justyna Śledziewska i Agnieszka Lisińska.

Zwyciężyła para Teresa Ogórkis i Julia Anny Sewastynowicz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach.

foto: Samorząd Województwa Podlaskiego, Zespół Szkół nr 1 w Zambrowie

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak ekonomicznie podejść do wydatków związanych z udziałem w targach?
Następny artykułNiedawno skończył 47 lat. Jego wygląd zapiera dech w piersiach