W ostatnich dniach uczennice Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie osiągnęły znaczące sukcesy w konkursach z branży gastronomicznej.
21 kwietnia w Grodzisku Mazowieckim odbył się V Regionalny Konkurs Gastronomiczny „Regionalne podróże kulinarne 2023” Konkurs skierowany był do uczniów klas gastronomicznych. Składał się z części teoretycznej, w której należało się wykazać znajomością tematyki kuchni staropolskiej oraz przygotować aranżację stołu do prezentowanej potrawy w duchu tematu przewodniego „Kuchnia staropolska w nowoczesnym wydaniu”.
Część praktyczna polegała na opracowaniu własnych receptur na danie zasadnicze i deser zgodnie z tematem konkursu. W zmaganiach wzięły udział dwie uczennice Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych w Garwolinie. Maja Rusak z klasy 3 TŻiUG w części kulinarnej przygotowała klopsiki wieprzowe w sosie śliwkowym, buraczki glazurowane z jabłkiem i pęczakotto oraz deser -chrupiąca rurka z kremem z białej czekolady i malin, sos buraczano malinowy z cynamonem i kardamonerm. Jury konkursu przyznało Mai Rusak trzecie miejsce oraz dwa wyróżnienia za smak potraw i przygotowanie dania zasadniczego. Oliwia Wiśnioch, uczennica klasy 3 TŻiUG, reprezentowała garwolińską szkołę w części teoretycznej oraz nakryła pięknie stół. Jury przyznało Oliwii 3. miejsce.
Opiekunami uczennic są Małgorzata Zadróżna–Piłka i Marta Szymborska.
W poniedziałek, 24 kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach odbyła się V edycja konkursu ogólnopolskiego Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2023. W rozgrywkach wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski.
Patronat Honorowy nad konkursem objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Prezydent Miasta Siedlce oraz Starosta Powiatu Siedleckiego. Organizatorami konkursu byli : Stowarzyszenie Kelnerów Polskich oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach.
Uczestnicy zawodów najpierw rozwiązali test wiedzy kelnerskiej a następnie sprawdzili swoje umiejętności w wielu praktycznych dla tego zawodu konkurencjach . Były to : serwis soku pomarańczowego z karafki, nakrycie stołu dla dwóch osób do wylosowanego menu zgodnie z zasadami oraz serwis wina różowego. Po tych konkurencjach jury zawodów kelnerskich wyłoniło czterech uczestników do ścisłego finału. Wśród nich była też uczennica z klasy IV TŻUiG 5 z Dwójki – Aleksandra Błażejczyk. Ostatnią, finałową konkurencją był serwis francuski dania głównego z wykorzystaniem trzech chwytów sztućcami serwisowymi .
Decyzją jury Aleksandra Błażejczyk wykazała się największą wiedzą i umiejętnościami kelnerskimi i uzyskała tytuł Mistrza Młodych Kelnerów 2023!
Uczennicę do konkursu przygotowała Małgorzata Zadróżna-Piłka.
mat. pras.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS