Główny Inspektorat Weterynarii opracował materiały informacyjne dotyczące uboju na użytek własny w gospodarstwie rolnym oraz prowadzenia tzw. rzeźni rolniczej.
„Możliwość prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom i postulatom przedsiębiorców prowadzących działalność na małą skalę w zakładach rodzinnych, wytwarzających określonego rodzaju produkty, często o specyficznych cechach, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym” – czytamy w piśmie przewodnim wojewody łódzkiego Tobiasza Bocheńskiego, skierowanym do samorządów województwa.
Wymagania weterynaryjne, stawiane przez polskie prawo osobom prowadzącym tego rodzaju działalność, zostały opisane przez GIW w dwóch dokumentach. Przedstawiają one sytuację prawną według stanu na dzień 25 czerwca 2020 roku.
Do pobrania:
Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu rzeźni rolniczej
Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny
T.O.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS