Czy warto jeść grzyby leśne? Nie tylko smaczne, ale też zdrowe
Wraz z nadejściem jesieni, pełni nadziei na obfite zbiory, ręce zacierają zapaleni grzybiarze. Powody do zadowolenia mają też wielbiciele kuchennych przygód. Wkrótce bowiem na patelnie trafią świeże, leśne okazy, zachwycając kolejno podniebienia domowników. Podczas gdy wielu docenia ich smak, niewielu pamięta jednak o ich prozdrowotnych właściwościach.
Zobacz również:
“Ile grzybów powinniśmy jeść, by nie dać się chorobom? Oczywiście jak najwięcej. Jednak zdaniem naukowców wystarczy naprawdę niewielka ilość. Warto jeść każdy rodzaj grzybów, warunek jest tylko jeden. Muszą być jadalne!” – przypomina Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kole.
Grzyby, wbrew powszechnej opinii, wcale nie są jedynie smaczne – a przy tym pozbawione jakichkolwiek właściwości. W istocie leśne okazy są bowiem bogatym źródłem witamin i składników mineralnych: na czele z witaminami z grupy B, fosforem, magnezem, potasem, wapniem, miedzią czy żelazem. W swoim składzie mają też sporo błonnika. Wśród najzdrowszych wymienia się borowiki szlachetne, kurki, koźlarze i maślaki. Nim jednak trafią na talerz, warto wystrzegać się prostych błędów. Inaczej będą do wyrzucenia.
Jaka przyprawa podkreśla smak grzybów? Tych lepiej się wystrzegaj
Przygotowując grzyby warto zadbać o to, by wydobyć ich naturalny smak. Należy jednak pamiętać, by zachować umiar i nie przesadzać z ilością przypraw. Niekiedy może bowiem okazać się, że te są zupełnie zbędne – grzyby same w sobie mają intensywny smak, który nie powinien zostać przyćmiony.
Jaka przyprawa podkreśla smak grzybów? Tych lepiej się wystrzegaj123RF/PICSEL
Chcąc jedynie podkreślić nieco aromat leśnych okazów warto sięgnąć po te przyprawy, które z natury posiadają delikatny smak. Doskonale sprawdzą się więc rozmaryn, tymianek, majeranek czy pietruszka. Smakowej głębi grzybom dodadzą też czarny pieprz, ziele angielskie czy gałka muszkatołowa. Warto pamiętać przy tym, że zdecydowana większość ziół traci swój aromat w trakcie długiej obróbki termicznej. Najlepiej dodawać je więc pod koniec gotowania – wówczas zachowają spore ilości swojego smaku.
Są jednak również takie dodatki, których nawet szczypta całkowicie zrujnuje smak grzybów, sprawiając przy tym, że wszelkie, leśne wysiłki pójdą na marne. Podczas przygotowywania dań z leśnych okazów warto zrezygnować z dodatku papryki w proszku, chili, pieprzu kajeńskiego, curry czy kurkumy. Te charakteryzują się bowiem intensywnym aromatem, który w kilka chwil zdominuje grzybowy posmak. Nieodpowiednim dodatkiem będzie też cynamon.
Iwona Pavlović: Prywatnie bliżej mi do Białego Misia niż do Czarnej MambyINTERIA.PL
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS