A A+ A++

Podróż samolotem często wiąże się z wczesnymi godzinami spędzonymi na lotnisku i brakiem snu. Wówczas jedyne, o czym marzymy to ciepła i pobudzająca kawa na pokładzie. Jednak lepiej porzucić to pragnienie do momentu wylądowania. Istnieje bowiem kilka rzeczy, których lepiej nie zamawiać w przestworzach. Dlaczego?

Zobacz wideo
Kiedy przysługuje nam zwrot kosztów, a kiedy odszkodowanie od przewoźnika? Ekspertka wyjaśnia

Kawa i herbata? Lepiej nie w samolocie

Jednymi z pozycji, których lepiej nie zamawiać podczas lotu, jest kawa i herbata. Jeżeli zauważyliście różnice w smaku podczas spożywania tych napoi, to istnieje na to wyjaśnienie. Woda używana na pokładzie samolotów jest bowiem… gorszej jakości. Pochodzi ze specjalnych zbiorników, które na stałe są zainstalowane w maszynach. Nie opróżnia się ich w pełni, a czyszczenie ma miejsce niezwykle rzadko. Do środka wlewana jest natomiast woda pobierana z różnych lotnisk. Ta w kolei nie zawsze jest najwyższego standardu. 

Już nie Zakopane. W listopadzie Polacy upodobali sobie inną górską miejscowość

Lód w samolocie 

Zdarzyło wam się, że podczas podróży mieliście ochotę na coś orzeźwiającego? Może wydawać się, że świetnym pomysłem będzie wówczas zamówienie ulubionego soku z lodem. Również nad tym powinniśmy się zastanowić. Niektóre linie lotnicze korzystają z maszyn do produkcji lodu, a co za tym idzie może on zostać przygotowany z wody pochodzącej ze zbiorników. 

W Katarze trzeba dostosować się do pewnych zasad.Okazywanie uczuć w miejscach publicznych? W Katarze lepiej na to uważać

W samolotowej wodzie wykryto bakterie

W 2007 roku światło dzienne ujrzały badania przeprowadzone przez The Wall Street Journal. Jak się okazało, w wodzie na pokładach samolotów wykryto ślady salmonelli, jaj insektów i licznych bakterii, których poziom znacznie wykraczał poza dopuszczalne normy.

Podobne badanie przeprowadziły strony DietDetective.com i Hunter College NYC Food Policy Center w 2019 roku. Wyniki wykazały, że jakość różni się w zależności od linii lotniczej, a wiele z nich dostarczało pasażerom niezdrową wodę.

Wielu stewardów nie pije kawy i herbaty przyrządzanej z pokładowej wody. Rzadko zdarza się, że te zbiorniki są opróżniane i czyszczone

– przyznał Bobby Laurie, ekspert ds. podróży i były steward w rozmowie z CN Traveller. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrezydent w Przewodowie: Rozmawiałem z prezydentem Zełenskim. To dla nich trudna sytuacja, Ukraina była pod zmasowanym atakiem 
Następny artykułDARCZYŃCY DLA RODZIN W POWIECIE OSTRÓDZKIM PILNIE POTRZEBNI!