W ciepłą, słoneczną sobotę radiowa ekipa RMF FM rozstawiła w centrum miasta swoje mobilne studio. Tego dnia zapewnialiśmy Wam niezapomnianą rozrywkę.
Nasze żółto-niebieskie miasteczko RMF FM nad Zalewem Arkadia, na suwalskich bulwarach otwarte było od godz. 10 do 15. Można było zobaczyć, jak radio wygląda od kuchni, nie brakowało konkursów i atrakcji dla najmłodszych, ale także dla dorosłych.
Niedaleko mobilnego miasteczka RMF FM odbywał się 23. Piknik Kawaleryjski. W skrócie – można było podziwiać Konkurs Sprawności Kawaleryjskiej obejmujący kros, konkurs władania szablą i konkurs władania lancą, a także pokazy historyczne, przemarsze oraz zawody w skokach. Na naszej antenie rozmawialiśmy z rekonstruktorami.
Konkurs sprawności kawaleryjskiej zaczęliśmy od próby dzielności konica. To dość wymagający konkurs, połączony z forsowaniem przeszkody wodnej – mówił w rozmowie z Piotrem Bułakowskim organizator wydarzenia Krzysztof Skłodowski.
W naszym żółto-niebieskim miasteczku było też miejsce na sport – do dyspozycji słuchaczy były piłki, latawce i frisbee. Przekonywaliśmy też, że grać w siatkówkę może każdy.
Siatkówka jest dla każdego, nie trzeba mieć 2 metrów wysokości, są też znakomici niżsi zawodnicy – a przykładem jest nasz rozgrywający Matías Pages Sánchez – zapewniał w rozmowie z reporterem RMF FM zawodnik Ślepsk Malow Suwałki Jakub Macyra.
Pojawiły się też u nas przyszłe gwiazdy kina. W czasie naszego pobytu w Suwałkach odbywa się bowiem “Wigraszek”, Ogólnopolski Festiwal Teatrów Dzieci i Młodzieży.
W tym czasie na suwalskich scenach młodzi aktorzy podsumują swoje dokonania artystyczne, skonfrontują się z adeptami teatru z innych zakątków Polski.
W programie festiwalu, oprócz spektakli konkursowych i towarzyszących, są również spotkania warsztatowe i animacje artystyczne. A my szukaliśmy małych gwiazd, które może w przyszłości zrobią światową karierę.
W naszym mobilnym studiu pojawiły się też oczywiście smaki Suwalszczyzny. Rozmawialiśmy między innymi z lokalnym szefem kuchni.
Jeśli jesteśmy na Suwalszczyźnie, to zaczynamy od tego, by spróbować kartaczy – to rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej z miesem w środku, w kształce cepelina – stąd druga nazwa kartaczy, czyli cepeliny, bardziej z litewska. Oprócz kartaczy mamy babkę ziemniaczaną, kiszkę ziemniaczaną – można podawać z zasmażką lub kwaśną śmietanką. A na na deser: znany w całej Polsce sękacz. A dobry sękacz trudno zrobić – potrzeba ściśle trzymać się przepisów, potrzeba kopy jajek, składniki szybko kręcimy nad ogniem, nawet przez 3, 4 godziny – mówił piotrowi Bułakowskiemu Wojciech Czyż, szef kuchni restauracji Ta Beata.
Suwałki ponoć najlepiej wyglądają z lotu ptaka. Porozmawiamy o tym z organizatorem suwalskiego pikniku lotniczego.
To tylko niektóre z atrakcji, a było ich o wiele więcej. O wszystko zadbałą ekipa Twojego Fajnego Miasta w RMF FM.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS