Platforma dla kulinarnych podróżników
Taste Atlas to strona internetowa, na której poznasz lokalne kuchnie z całego świata. Dzięki wyszukiwarce możesz w prosty sposób wybrać kraj, do którego planujesz podróż lub w którym już się znajdujesz, by sprawdzić, które tradycyjne dania są najlepiej oceniane przez podróżników z całego globu. Zestawienie jest na bieżąco aktualizowane i znajduje się na nim Polska. Które z naszych tradycyjnych potraw są najwyżej oceniane przez obcokrajowców? Pierwsza dziesiątka może zaskakiwać.
1. Tradycyjne polskie pączki
Ze średnią ocen 4,5 gwiazdek na 5 możliwych, plasują się na pierwszym miejscu, jako najpyszniejszy smakołyk z naszego kraju. Smażone na głębokim tłuszczu i nadziane powidłami lub dżemem różanym zachwycają smakiem. Opisane jako “kuzyni” austriackich krapfen, są według prowadzących portal “czymś więcej, niż słodka przekąska“. Ich kulturowe znaczenie dla naszego kraju i wśród polskich społeczności na całym świecie również zostało docenione.
2. Sernik w każdej wersji
Na kruchym spodzie, z rodzynkami, a także na zimno z galaretką. Sernik w praktycznie każdej wersji smakuje turystom odwiedzającym nasz kraj. Przywieziony przez króla Jana III Sobieskiego przepis na sernik rozgościł się u nas na dobre i stał się niemal cukierniczą wizytówką Polski. Chętnie wybierany przez odwiedzających piekarnie wyrób, powstający na bazie twarogu, dzięki swojej kremowości zyskał fanów w niemal każdym zakątku świata.
3. Pierogi ruskie – doceniany klasyk
Podium zamykają absolutne klasyki, królowie barów mlecznych: pierogi z nadzieniem z ziemniaków i twarogu. Dzięki swojej nienachalnej formie i pełnym smaku, są uznawane za tzw. “comfort food”, to znaczy “pocieszające jedzenie” z sentymentalną wartością. Mimo, że podstawowe ciasto na pierogi nadziać można nieskończoną ilością różnych farszów, to właśnie najbardziej tradycyjna wersja jest wybierana najczęściej zarówno przez Polaków, jak i przyjezdnych.
4. Mięsne kołduny z okrasą
Kolejna odsłona ciasta z nadzieniem, tym razem mięsnym. Administratorzy Taste Atlas wymieniają różne sposoby podania kołdunów: z masłem i pieprzem, majonezem, kwaśną śmietaną czy boczkiem. Soczyste, mięsne nadzienie wieprzowe czy drobiowe zamknięte w delikatnym cieście robi furorę jako najlepszy pomysł na lunch podczas zwiedzania turystycznych perełek naszego kraju.
5. Podhalański ser redykołka
Piąte miejsce w zestawieniu najlepszych polskich tradycyjnych dań może dla wielu być zaskoczeniem, bowiem większość naszych krajan może z Podhalem bardziej kojarzyć oscypek. Tymczasem redykołka, uznawana za siostrę oscypka, choć produkowana również z mieszanki mleka krowiego i owczego, różni się tym, że powstaje pod koniec sezonu, kiedy sera owczego jest już za mało, by powstał oscypek. Reguły dotyczące jej wielkości i wagi również są nieco mniej rygorystyczne w porównaniu do tradycyjnego, zastrzeżonego oscypka.
6. Żurek z dodatkami
W rankingu nie mogło zabraknąć żurku. Podawany najczęściej podczas Wielkanocy, żurek cieszy się powodzeniem w lokalnych barach i restauracjach, a turyści są zachwyceni zupą, którą można się naprawdę najeść. Kwaśna, zawiesista zupa z dodatkiem kiełbasy, boczku i jaja na twardo stanowi pokaźną dawkę energii, która przydaje się podczas wielogodzinnego marszu turystycznego. Według Teste Atlas najlepszy żurek w kraju można zjeść w Żurowni w Katowicach.
7. i 8. Sery podhalańskie: bundz i gołka
Miejsca 7 i 8 należą do góralskich serów. Bundz (znany także jako bunc) przyrządzony z sera owczego smakiem przypomina nieco włoską mozzarellę, zaś gołka często mylona jest z oscypkiem ze względu na swój rozmiar i wygląd, ale produkowana jest z mleka krowiego. Oba smaki tak przypadły do gustu turystom z innych krajów, że uplasowały się w pierwszej dziesiątce najlepiej ocenianych dań regionalnych w Polsce.
9. Zapiekanka z serem i pieczarkami
Oto jedyna propozycja mająca cokolwiek wspólnego z fast foodem w tym zestawieniu. Przekrojona wzdłuż bagietka z podsmażonymi pieczarkami, posypana dużą ilością sera i polana ketchupem zachwyciła przyjezdnych. Prosta do wykonania stanowi podstawę polskiego street food’u. Taste Atlas rekomenduje krakowski Endzior jako miejsce, w którym zjemy “najbardziej ikoniczną zapiekankę”.
10. Tradycyjna szarlotka
Pierwszą dziesiątkę zamyka pachnąca cynamonem i prażonymi jabłkami szarlotka. Jako najlepsza i najbardziej tradycyjna wskazana jest ta na kruchym, maślanym spodzie z kruszonką na wierzchu. Pieczona niemal w każdym domu i traktowana – nieco niesprawiedliwie – jak ciasto “na szybko”, często robiona, gdy jabłka za długo leżą w domu niezjedzone. Warto zmienić do niej podejście. Wysokie oceny wśród osób odwiedzających Polskę mówią same za siebie.
Źródło: tasteatlas.com/best-rated-dishes-in-poland
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS