Rozgrzewająca zupa krem z dyni
Krem z dyni to najlepszy pomysł na jesienny posiłek. Zupa jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale też zdrowa i wzmacniająca odporność. Dynia to bogactwo witamin, minerałów, pektyn i błonnika. W połączeniu z imbirem, czosnkiem i kurkumą zyska właściwości przeciwzapalne i wzmocni nas w walce z infekcjami. Co ważne – zupa dyniowa najlepiej smakuje po odgrzaniu następnego dnia, kiedy “przegryzie się” ze wszystkimi przyprawami.
Składniki na 4 porcje:
-
4 szklanki bulionu
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
szczypta pieprzu
-
4 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania:
-
Dynię należy obrać i pokroić na kawałki.
-
Korzeń imbiru najlepiej zetrzeć na tarce.
-
Cebulę i czosnek wystarczy drobno posiekać.
-
W rondelku rozgrzewamy i topimy masło, a następnie dodajemy cebulę i czosnek, żeby je zeszklić.
-
Wrzucamy imbir, a następnie dynię i smażymy do momentu, aż będzie lekko miękka.
-
Dolewamy bulion i wszystkie przyprawy, gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.
-
Na zakończenie całość miksujemy.
Przed podaniem dekorujemy odrobiną śmietany i posypujemy pestkami dyni.
Zobacz również:
Soczysty schab w sosie grzybowym
Pieczony schab w sosie grzybowym to pyszne, aromatyczne i sycące danie, które każdemu przypadnie do gustu. A co najważniejsze – łatwo i szybko je przygotować. Kluczem do sukcesu jest zakup dobrej jakości schabu (najlepszy będzie z żyłkami tłuszczu) i odpowiednie pieczenie, tak by mięso było miękkie i soczyste. Dlatego najlepiej zamarynować je dzień przed włożeniem do piekarnika – natrzeć olejem i ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, a także czosnek (ząbek wystarczy przekroić na pół i natrzeć nim mięso). Przed pieczeniem zamarynowane mięso powinno się obsmażyć na patelni. Dzięki temu w wierzchniej warstwie schabu zamkną się pory, co zapobiega wysuszeniu podczas pieczenia. Mięso najlepiej piec w jednym kawałku w rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to 1 godzina na każdy kilogram schabu (np. 2-kilogramowy kawałek należy piec 2 godziny).
Do przyrządzenia sosu można użyć dowolnych grzybów. Świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki czy koźlaki. Najlepsze będą świeże lub mrożone.
Składniki na sos grzybowy:
-
400 ml śmietany
-
3 ząbki czosnku
-
4-5 łyżek oleju
-
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
-
Na dużej patelni należy wlać olej i podsmażyć cebulę.
-
Następnie dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
-
Smażymy przez 10 minut.
-
W międzyczasie dodajemy przyprawy, a następnie wlewamy szklankę bulionu lub wody spod upieczonego wcześniej schabu i gotujemy kilka minut.
-
Na koniec hartujemy śmietanę i wlewamy do całości, gotujemy do zgęstnienia sosu.
Schab kroimy w plastry, nakładamy sos i podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami.
Sycący gulasz mięsno-warzywny
Popularny strogonow to idealne danie na jesienne chłody. Przygotujemy go z łatwością z sezonowych warzyw, a co najważniejsze możemy zrobić go wcześniej, dzięki czemu zyska tylko na smaku i aromacie. Ta jednogarnkowa potrawa jest łatwa w przygotowaniu i szybko zaspokoi głód.
Składniki na 4 porcje:
-
3 płaskie łyżki mąki
-
500 ml bulionu wołowego
-
300 g pieczarek
-
1 papryka czerwona
-
1 papryka zielona
-
2 ząbki czosnku
-
kilka liści laurowych
-
szczypta soli i pieprzu
-
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
-
Mięso kroimy w cienkie paski w poprzek włókien i obtaczamy w mące.
-
W szerszym garnku gotujemy bulion.
-
Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie przekładamy do gotującego się bulionu.
-
Gotujemy pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie (ok. 15-20 minut).
-
Na patelni ponownie podgrzewamy olej i smażymy pokrojone wcześniej na plasterki cebulę, grzyby i paprykę, pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek.
-
Smażymy przez ok. 10 minut i całość przekładamy do garnka z mięsem.
-
Następnie dodajemy przyprawy, przecier i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem.
Polecamy także:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS