A A+ A++

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Krem z dyni to najlepszy pomysł na jesienny posiłek. Zupa jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale też zdrowa i wzmacniająca odporność. Dynia to bogactwo witamin, minerałów, pektyn i błonnika. W połączeniu z imbirem, czosnkiem i kurkumą zyska właściwości przeciwzapalne i wzmocni nas w walce z infekcjami. Co ważne – zupa dyniowa najlepiej smakuje po odgrzaniu następnego dnia, kiedy “przegryzie się” ze wszystkimi przyprawami.

Składniki na 4 porcje: 

  • 4 szklanki bulionu

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta pieprzu

  • 4 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię należy obrać i pokroić na kawałki. 

  2. Korzeń imbiru najlepiej zetrzeć na tarce. 

  3. Cebulę i czosnek wystarczy drobno posiekać. 

  4. W rondelku rozgrzewamy i topimy masło, a następnie dodajemy cebulę i czosnek, żeby je zeszklić. 

  5. Wrzucamy imbir, a następnie dynię i smażymy do momentu, aż będzie lekko miękka. 

  6. Dolewamy bulion i wszystkie przyprawy, gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. 

  7. Na zakończenie całość miksujemy. 

Przed podaniem dekorujemy odrobiną śmietany i posypujemy pestkami dyni.

Zobacz również:

Soczysty schab w sosie grzybowym

Pieczony schab w sosie grzybowym to pyszne, aromatyczne i sycące danie, które każdemu przypadnie do gustu. A co najważniejsze – łatwo i szybko je przygotować. Kluczem do sukcesu jest zakup dobrej jakości schabu (najlepszy będzie z żyłkami tłuszczu) i odpowiednie pieczenie, tak by mięso było miękkie i soczyste. Dlatego najlepiej zamarynować je dzień przed włożeniem do piekarnika – natrzeć olejem i ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, a także czosnek (ząbek wystarczy przekroić na pół i natrzeć nim mięso). Przed pieczeniem zamarynowane mięso powinno się obsmażyć na patelni. Dzięki temu w wierzchniej warstwie schabu zamkną się pory, co zapobiega wysuszeniu podczas pieczenia. Mięso najlepiej piec w jednym kawałku w rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to 1 godzina na każdy kilogram schabu (np. 2-kilogramowy kawałek należy piec 2 godziny).

Jak piec schab, żeby był kruchy i soczysty?123RF/PICSEL

Do przyrządzenia sosu można użyć dowolnych grzybów. Świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki czy koźlaki. Najlepsze będą świeże lub mrożone.

Składniki na sos grzybowy: 

  • 400 ml śmietany

  • 3 ząbki czosnku

  • 4-5 łyżek oleju

  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania: 

  1. Na dużej patelni należy wlać olej i podsmażyć cebulę. 

  2. Następnie dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 

  3. Smażymy przez 10 minut. 

  4. W międzyczasie dodajemy przyprawy, a następnie wlewamy szklankę bulionu lub wody spod upieczonego wcześniej schabu i gotujemy kilka minut. 

  5. Na koniec hartujemy śmietanę i wlewamy do całości, gotujemy do zgęstnienia sosu.  

Schab kroimy w plastry, nakładamy sos i podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami.

Pieczony schab w aromatycznym sosie to uczta dla podniebienia

Pieczony schab w aromatycznym sosie to uczta dla podniebienia123RF/PICSEL

Sycący gulasz mięsno-warzywny

Popularny strogonow to idealne danie na jesienne chłody. Przygotujemy go z łatwością z sezonowych warzyw, a co najważniejsze możemy zrobić go wcześniej, dzięki czemu zyska tylko na smaku i aromacie. Ta jednogarnkowa potrawa jest łatwa w przygotowaniu i szybko zaspokoi głód. 

Składniki na 4 porcje: 

  • 3 płaskie łyżki mąki

  • 500 ml bulionu wołowego

  • 300 g pieczarek

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka liści laurowych

  • szczypta soli i pieprzu

  • natka pietruszki

Strogonow to idealne połączenie mięsa, grzybów i warzyw

Strogonow to idealne połączenie mięsa, grzybów i warzyw123RF/PICSEL

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso kroimy w cienkie paski w poprzek włókien i obtaczamy w mące. 

  2. W szerszym garnku gotujemy bulion. 

  3. Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie przekładamy do gotującego się bulionu. 

  4. Gotujemy pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie (ok. 15-20 minut). 

  5. Na patelni ponownie podgrzewamy olej i smażymy pokrojone wcześniej na plasterki cebulę, grzyby i paprykę, pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek. 

  6. Smażymy przez ok. 10 minut i całość przekładamy do garnka z mięsem. 

  7. Następnie dodajemy przyprawy, przecier i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. 

  8. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem. 

Polecamy także:

“Ewa gotuje”: Zupa pomidorowa z pstrągiemPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWynajem magazynu na krótki i długi termin – kiedy self storage się opłaca?
Następny artykułTen prosty test pokaże ci, jak bardzo się starzejesz. Naukowcy zweryfikowali jego skuteczność