1 godz. 12 minut temu
Pokrzywa, krwawnik i mniszek lekarski – te rośliny wciąż najczęściej nazywane są chwastami, a każda z nich ma tak bogaty pakiet związków aktywnych biologicznie, że nie sposób ich lekceważyć. Komu przyniosą najwięcej korzyści i jak włączyć do menu pokrzywę, krwawnik i mniszka? Wyjaśniamy.
O pokrzywie warto przypomnieć sobie w piątym miesiącu roku, bo właśnie majowa jest najcenniejsza dla zdrowia. Z roślinami zielarskimi jest tak, jak ze wszystkimi innymi – im młodsze i świeższe, tym więcej z nich zyskamy. Idziesz na majowy spacer? Zabierz rękawice ochronne i zbierz trochę młodych listków pokrzywy. Po co?
Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości składników aktywnych biologicznie, w tym witamin, przeciwutleniaczy, garbników, kwasów organicznych, histaminy, chlorofilu, flawonoidów, fitosteroli i składników mineralnych, medycyna ludowa od wieków traktowała pokrzywę jak naturalny antybiotyk. Sięgano po nią często i przy różnych schorzeniach.
Dziś pokrzywa jest polecana w celu:
- obniżenia ciśnienia krwi (i niewskazana przy zbyt niskim ciśnieniu),
- ograniczenia reakcji alergicznych i zmniejszenia ich objawów,
- obniżenia poziomu cholesterolu,
- pomocniczo w leczeniu cukrzycy,
- obniżenia poziomu mocznika i chlorku sodu,
- łagodzenia dolegliwości bólowych,
- ograniczania stanów zapalnych,
- hamowania wypadania włosów.
Najpopularniejsze są napary ze świeżej i suszonej pokrzywy, ale jej listki (zarówno suszone, jak i świeże) można dodawać do sałatek, dań na bazie makaronów, kanapek czy jajecznicy. Warto włączyć ją również do świeżo wyciskanych soków warzywno-owocowych. Maj to dobry miesiąc, żeby się w niej rozsmakować.
Jak jeść świeżą pokrzywę, żeby nie parzyła śluzówek w jamie ustnej? Wystarczy krótko sparzyć je wrzątkiem.
Sprawdź także: Pokrzywa – numer jeden wśród pożytecznych chwastów. Parzy, ale leczy
Krwawnik pospolity jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych, która osiąga nawet osiemdziesięciu centymetrów wysokości.
Kwitnie białymi lub różowymi maleńkimi kwiatkami, zebranymi w baldachokształtne kwiatostany. Zdobi łąki i nieużytki, od czerwca do końca września. I to jest najlepszy czas na pozyskanie jego ziela. Surowcem zielarskim są i kwiaty, i liście, które do złudzenia przypominają małe paprotki.
Sprawdź także: Krople na dobry sen i nerwy. Waleriana z apteczki naszych babć
Ziele krwawnika jest skarbnicą olejków eterycznych, kwasów organicznych, garbników, flawonoidów, choliny i składników mineralnych. Zawiera też glikozyd cyjanogenny i seskwiterpeny. Sumie tych składników krwawnik zawdzięcza nieprzeciętny potencjał leczniczy.
Medycyna naturalna poleca krwawnik przy wielu schorzeniach, szczególnie kobiecych. Ziele jest skuteczne w łagodzeniu upławów, podrażnień, otarć, świądu i chroni przed infekcjami układu moczowo- … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS