Szkolenia realizowane przez Fundację EFRWP wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”w tym roku skierowane są do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich z 9 województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, śląskiego, łódzkiego, podkarpackiego oraz lubelskiego.
Podczas jednodniowych szkoleń realizowanych w każdym z ww. województw uczestnicy będą mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu krajowych i unijnych systemów jakości żywności; istoty krótkich łańcuchów dostaw, dziedzictwa kulinarnego oraz znaczenia produktów lokalnych i tradycyjnych.Podczas szkoleń uczestnicy poznają również możliwości tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego oraz możliwych źródeł finansowania swojej działalności.
– Koła Gospodyń Wiejskich od kilku lat przeżywają swój renesans,coraz częściej stając się liderem w swoich środowiskach i podejmując szereg różnych inicjatyw na rzecz nie tylko swych członków, ale również społeczności lokalnych. Bardzo duże zainteresowanie szkoleniami dla kół prowadzonymi przez Fundację w 2019 roku utwierdza nas w przekonaniu o potrzebie i skuteczności kontynuowania takich działań.Celem naszych szkoleń jest bowiem zapewnienie im merytorycznego wsparcia oraz pomoc w rozwiązywaniu najważniejszych problemów i wątpliwości, które pojawiają się w ich bieżącej pracy – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Rekrutacja prowadzona jest do 25września 2020 roku
Zgłoszenia do udziału w operacji pn. „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” przyjmowane są do 25września br.Udział w szkoleniu jest bezpłatny, uczestnicy pokrywają natomiast koszt dojazdu na szkolenia.
Szkolenia zostały zaplanowane na okres październik – listopad 2020. Jednak jak podkreślają organizatorzy, realizacja każdego spotkania będzie uzależniona od aktualnej sytuacji związanej z pandemią Covid-19.
Więcej informacji, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy, dostępne są na stronie: www.efrwp.pl
Drugi etap projektu – warsztaty dla uczniów szkół podstawowych i gastronomicznych
Po zakończeniu szkoleń część Kół Gospodyń Wiejskich zostanie zaproszona do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych w szkołach podstawowych oraz szkołach kształcących w kierunkach gastronomicznych w swoich regionach. Warsztaty będą służyć przekazaniu najmłodszym oraz przyszłym adeptom sztuki kulinarnej nie tylko zalet wykorzystywania produktów lokalnych i tradycyjnych w kuchni polskiej,ale także przedstawieniu im tajników i przepisów należących do lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
„Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” to kolejna operacja realizowana przez Fundację EFRWP z myślą o wspieraniu rozwoju Kół Gospodyń Wiejskich. W cyklu warsztatów kulinarnych oraz szkoleń prowadzonych od 2018 rokuudział wzięło blisko 480 członków KGW z całej Polski. W 2019 roku szkoleniami zostały objęte koła z 7 województw (mazowieckiego, wielkopolskiego, lubuskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego oraz opolskiego).Operacje są finansowane w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich – Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Już 30 lat Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich oraz pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi. Działalność EFRWP skupia się na wspomaganiu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej, rozwoju lokalnych przedsiębiorstw oraz realizacji szeregu inicjatyw i projektów edukacyjnych oraz społecznych skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie.
W ciągu 30 lat na rozwój polskiej wsi Fundacja EFRWP przekazała ponad 1,5 mldzł.
Ponad 9,5 tys. dotacji, blisko 16 tys. preferencyjnych pożyczek oraz kredytów trafiło do gmin, szkół, organizacji pozarządowych, rolników oraz przedsiębiorców.
70 tys. uczniów, ponad 3,2 tys. nauczycieli oraz blisko 800 organizacji pozarządowych i nieformalnych grup działania z terenów wiejskich wzięło udział w programach edukacyjnych i prospołecznych realizowanych przez EFRWP.
Fundacja jest współorganizatorem Europejskiego Forum Rolniczego w Jasionce k. Rzeszowa – jednej z najważniejszych konferencji w branży rolno-spożywczej. W wydarzeniu z udziałem przedstawicieli polskiej oraz międzynarodowej polityki co roku uczestniczy blisko 3000 gości.
W 2015 roku Fundacja utworzyła w Grodnie k. Międzyzdrojów (woj. zachodniopomorskie) Centrum Współpracy Międzynarodowej, gdzie prowadzi część swojej działalności statutowej. W CWM Grodno realizowane są projekty w dziedzinie ochrony przyrody, nauki, edukacji, kultury oraz konferencje. Jedną z nich jest cykl „Energetyka, Środowisko, Rolnictwo”, w ramach którego w gronie m.in. ekspertów, przedstawicieli rządu i agencji rządowych, poruszane są najistotniejsze tematy związane z odnawialnymi źródłami energii i ochroną klimatu.
Więcej o Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej: www.efrwp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS