A A+ A++

Im jajko jest bardziej świeże, tym trudniej będzie je obrać po ugotowaniu ze skorupki. Powód jest prozaiczny: błonka pergaminowa, znajdująca się między skorupką a białkiem jajka, zawiera keratynę, która jest najmocniejsza w świeżym jajku. Ma to związek z pH – w świeżym jajku jest kwasowe, a wraz z ulatywaniem z biegiem czasu dwutlenku węgla przez porowatą powierzchnię skorupki, jajko zyskuje odczyn zasadowy.

W jajku świeżym białko mocno wiąże się z keratyną, a obranie jajka ze skorupki sprawia problem. Jak go wyeliminować? Jest jeden, niesamowity sposób, który w internecie bije rekordy popularności, a filmik prezentujący ten sposób obejrzało aż 27 mln osób!

Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

Wystarczy szklanka wypełniona w ¾ wodą. Umieszczamy w niej ugotowane na twardo jajko w skorupce, nakrywamy dłonią i wstrząsamy mocno szklanką. Potrząsamy nią tak długo, aż wydostanie się ze szklanki cała woda, a skorupka na jajku będzie przypominać strukturą pajęczynę. Teraz wystarczy tylko złapać za jajko i zdecydowanym ruchem ściągnąć całą skorupkę niczym skórę węża.

Gotowe! Idealnie obrane jajko w niespełna 5 sekund. Jeśli nie wierzycie, koniecznie wypróbujcie.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZatrzymane prawko odzyskasz automatycznie? “Resort podjął działania”
Następny artykuł​Brytyjczycy zmęczeni lockdownem. Coraz większy ruch w sklepach