Samo hasło tran kojarzy mi się z dzieciństwem i niestety, niezbyt przyjemnym rybim posmakiem. Chociaż należało go zażywać, to wcale nie było to przyjemne, raczej nazwałabym to przykrym obowiązkiem. Na szczęście współczesny tran nie przypomina w niczym koszmaru z dzieciństwa. Producenci zadbali o to, by tran stał się o wiele smaczniejszy i nie tracił swych cennych właściwości. Warto, więc wrócić do starej, babcinej metody wzmacniania organizmu tym cudownym olejem z wątroby dorsza.
Co to jest tran?
Tran jest to koncentrat oleju otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego, bądź innych ryb z rodziny dorszowatych. Zawiera unikalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega 3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) oraz omega-6 i witamin A i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przede wszystkim w okresie wzrostu.
#mojpierwszytran #mollerstran
Jakie są zalety tranu?
Tran wzmacnia układ odpornościowy
Aby prawidłowo funkcjonować, nasz organizm, potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, gdyż wspomagają produkcję hormonów przeciwzapalnych. Te z kolei wspomagają nasz układ odpornościowy. Tran zawiera w składzie witaminę A, która uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, zapobiega zakażeniom, a także zwalcza bakterie i wirusy. Warto wziąć to pod uwagę szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na zachorowania. Nasza błona śluzowa dróg oddechowych ma częsty kontakt z wirusami i bakteriami.
Tran usprawnia pracę mózgu
Kwasy omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu, a także usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dlatego też poleca się go w szczególności dzieciom, w celu poprawy koncentracji oraz pamięci. Dzięki temu lepiej się uczą i są sprawniejsze ruchowo. Osobom starszym zaleca się podawanie tranu, by zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji. Obecna w tranie witamina D ułatwia prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu. Dlatego zaleca się przyjmowanie go przez dzieci oraz młodzież w okresie wzrostu.
Tran zapobiega chorobom oczu
Tran wpływa również korzystnie na wzrok, dzięki zawartości witaminy A, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Witamina A może zapobiec chorobom wzroku, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych oraz osób starszych. Niedobór jej w organizmie może powodować kurzą ślepotę, pieczenie i wysychanie spojówek oraz owrzodzenie rogówki. Kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka.
Jaki tran wybrać?
Wybierając tran, powinniśmy, przede wszystkim zwrócić uwagę na jego etykietę i stężenie kwasów EPA i DHA. Wyższa informuje nas o produkcje lepszej jakości. Tran pozyskiwany z wątroby dorsza to bardzo wysokiej jakości i czystości produkt zawierający niezbędne kwasy omega-3 i witaminy potrzebne dla zdrowia.
Jeśli zależy Ci, by wzmocnić organizm i nabrać odporności idealny jest . Aktualnie na rynku pojawiła się nowość o jabłkowym smaku. Prawdę mówiąc, to jedyny tran, jaki Julia łyka bez skrzywienia. Nie ma posmaku ryby a delikatny smak jabłka.
Mollers Tran Norweski wspomaga pracę mózgu i serca. Kwas omega-3 DHA przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu oraz prawidłowego widzenia. Kwasy omega-3 DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowej pracy serca. Dzięki witaminie D wspomaga także odporność oraz utrzymanie zdrowych kości. Witamina A przyczynia się do prawidłowego widzenia i wspiera układ odpornościowy. Tran na odporność warto suplementować o każdej porze roku, nie tylko jesienią czy zimą. Zdrowie dziecka jest przecież priorytetem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS