A A+ A++
Tradycje związane ze świętami Bożego Narodzenia w każdym regionie są inne, jednak choinka, 12 potraw na wigilijnym stole czy dodatkowe nakrycie dla zbłąkanego wędrowca to zwyczaje znane w całej Polsce. Pani Janina z Jarosławia pielęgnuje wszystkie te tradycje, ponieważ twierdzi, że jest to dziedzictwo, które z roku na rok zanika, ustępując miejsca zwyczajom zza oceanu.
fot. archiwum rozmówcy
Praca w kuchni dla pani Janiny zawsze była największą przyjemnością. Jak sama mówi – kulinaria to jej pasja.

– Lepsze bywa wrogiem dobrego, a ja pamiętam piękne święta sprzed lat i pragnę, aby moje dzieci i wnuki właśnie taką wigilię zapamiętały – mówi seniorka z Jarosławia. 

– W moim domu od zawsze kuchnia była biedna. Rzadko kiedy na stole pojawiało się mięso, a już na pewno nie podczas wigilii – wspomina pani Janina.

– Przez cały dzień przed wieczerzą praktykujemy post ścisły, aby później móc spróbować wszystkich dwunastu dań – dodaje.

Na stole muszą się (…)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułHoroskop na 25 grudnia 2022 r. dla wszystkich znaków zodiaku
Następny artykuł“Wyrównywanie szans”. Poboży o propozycji zmian w Kodeksie wyborczym