Dzięki różnym dodatkom grzanki i tosty możemy łatwo modyfikować tak, by codziennie jeść coś innego. Często jednak idziemy po najmniejszej linii oporu i przygotowujemy pieczywo wyłącznie z serem lub wędliną. Czas więc urozmaicić sobie nasze śniadanie, przygotowując je na nietypowe sposoby.
Grzanki z dodatkiem warzyw to pomysł nie tylko na smaczne, ale i bardzo zdrowe śniadanie. Aby je przygotować, potrzebujemy: kilka kromek dobrego razowego pieczywa, zieloną paprykę, pomidora, ząbek czosnku, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz.
Czosnek i natkę bardzo drobno siekamy, paprykę kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy trochę oliwy, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Na kromkach pieczywa układamy plastry pomidora, a na tym resztę warzyw. Grzanki zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez pięć minut.
Francuskie grzanki będą smakować wszystkim, a ich przygotowanie jest banalnie proste. W dodatku nie potrzebujemy jakiś wymyślnych składników. Wystarczy kilka kromek białego pieczywa, jajka, pół szklanki mleka, masło, sól i pieprz.
Jajka mieszamy w misce bardzo dokładnie z mlekiem, solą i pieprzem, moczymy w płynie pieczywo, odsączamy i smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu.
Bagietka to jeden z ulubionych w Polsce wypieków, ale często bardzo szybko tracą one swoją świeżość. Wtedy wykorzystajmy je do przygotowania grzanek. Składniki: kawałek bagietki, garść liści rukoli, kawałek żółtego sera, kilka pomidorów koktajlowych, masło, sól i pieprz.
Bagietkę kroimy na dość grube kromki, smarujemy masłem, układamy na tym lekko posiekaną rukolę, pokrojony na plastry ser i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy w piekarniku 5 minut.
Jeśli mamy mniej więcej 15 minut, możemy pokusić się o przygotowanie grzanek, które będą przypominać nasze polskie tradycyjne zapiekanki. Potrzebujemy: dwie kajzerki (mogą być lekko czerstwe), kilka dużych pieczarek, cebulę, czosnek, oliwę, suszony majeranek, pieprz, sól i kawałek żółtego sera.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojone bardzo drobno pieczarki. Smażymy kilka minut, dodajemy przyprawy. Bułki przekrawamy na pół, usuwamy trochę miąższu i nakładamy w na nie masę pieczarkową. Na wierzchu posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Wszyscy chyba wiedzą, że wędzona ryba to jeden z najbardziej zdrowych produktów w naszej kuchni. Znajdujące się w rybach tłuszcze omega-3 nie tylko pomagają w walce z miażdżycą, ale również są znakomitym paliwem dla mózgu. Na nasze tosty potrzebujemy: kilka kromek chleba, pół wędzonej, posiekanej i pozbawionej ości makreli, cebulę, kiszonego ogórka, ugotowane na twardo jajko, majonez i pieprz.
Jajko, cebulę i ogórka bardzo drobno siekamy, mieszamy z posiekaną rybą i majonezem. Doprawiamy pieprzem, układamy na pieczywie i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS