A A+ A++

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie był ostatnio gospodarzem wojewódzkich eliminacji XXV edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Cukiernik.

Gorlicką szkołę reprezentowała uczennica klasy III b B – ANGELIKA KNAPIK, którą do turnieju przygotowała p. Lucyna Prorok.

Temat przewodni tegorocznej edycji turnieju brzmi: CUDA ŚWIATA.

Turniej składał się z dwóch części:

1. Teoretycznej – 30 pytań z zakresu wiedzy zawodowej, w formie testu.

2. Praktycznej, w której należało zrealizować następujące zadania: wykonanie i dekoracja tortu zgodnie z tematyką wiodącą, sporządzenie torcika degustacyjnego, przygotowanie ciastek bankietowych oraz wykonanie figurek z masy cukrowej.

 

Przy ocenie prac konkursowych przez jury liczyły się przede wszystkim: organizacja i higiena pracy  (w tym kompletność stroju), wykonywanie wyrobów ciastkarskich i cukierniczych (spójność  z tematem, staranność, technika wykonania, pomysłowość, kompozycja i dobór składników), wykonywanie elementów dekoracyjnych z marcepanu, karmelu i czekolady oraz sposoby dekorowania, a także ocena organoleptyczna i prezentacja wyrobów.

Patronat honorowy nad Turniejem sprawowali:

  • Małopolski Kurator Oświaty
  • Wojewoda Małopolski
  • Marszałek Województwa Małopolskiego
  • Prezydent Miasta Krakowa

Patronat medialny sprawowała TV Kraków oraz czasopismo branżowe: Przeg … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKrajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego przeciwny opłacie cukrowej
Następny artykułTOYA SA (3/2020) Wykaz Akcjonariuszy posiadających co najmniej 5% liczby głosów na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu TOYA S.A. w dniu 20 stycznia 2020r.