A A+ A++

Maliny, pistacje i mascarpone to pyszne połączenie smaków. Podajemy przepis na ciasto idealne na niedzielę.

Ciasto:
• 1 szklanka mąki
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• szczypta soli
• 100 ml rumu

Masa:
• 500 ml serka mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki (30 proc.)
• cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru
• garść malin

Dekoracja
• garść malin
• 1/2 szklanki drobno posiekanych

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ucierając. Do utartych żółtek dodajemy stopniowo ubite białko. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, aż masa będzie gładka. Wylewamy na tortownicę i pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone. Do 1/3 masy dodajemy pistacje, a do 2/3 maliny. Ostudzony biszkopt przecinamy na trzy części. Nasączamy rumem. Każdą część zwilżamy mieszanką rumu i konfitury malinowej. Przekładamy biszkopt masą. Ciasto ozdabiamy pistacjami i malinami.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Putinizacja” pomorska. Mają chyba obywateli za bęcwałów?
Następny artykułBig-box stores could help slash emissions and save millions by putting solar panels on roofs. Why aren't more of them doing it?