A A+ A++

Natalia Kudela

wczoraj (13:09)

Bardzo prosty w przygotowaniu, ale niezwykle efektowny torcik czekoladowy z bananem i ciasteczkami Oreo. Torcik jest bardzo aromatyczny i kremowy. Nadaje się na urodzinową imprezę lub inne rodzinne spotkania. Przepis z bloga “Mała Cukierenka”.

Oceń jako pierwszy:

Torcik czekoladowy bez pieczenia. Uświetni każde spotkanie

Mała cukierenka

Składniki

Spód:

  • 130 g herbatników
  • 80 g masła – roztopionego i ostygniętego
  • 1 łyżeczka kakao bez cukru

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g (można zastąpić 2 łyżeczkami cukru wanilinowego lub ekstraktem waniliowym)
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (taki na 0,5l; można również dać budyń śmietankowy lub waniliowy)
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady – dałam czekoladę o zawartości masy kakaowej 64 proc.
  • 100 g śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Do przełożenia:

  • około 26 ciastek oreo
  • około 100-140 ml mleka
  • 1 duży banan
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Wierzch:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie, można pominąć)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • parę ciastek oreo do ozdoby

Przepis

  • Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z kakao wlać do gotującego się mleka i ugotować dość gęsty budyń.
  • Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty.
  • Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Krem czekoladowy ganache: do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Poczekać około 30 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi.
  • Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ganache ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Spód: do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać.
  • Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć, odstawić.
  • Krem i składanie tortu: do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Dodać krem czekoladowy ganache i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki się połączą.
  • Na spód w blaszce wyłożyć 1/3 gotowego kremu i wyrównać. Ciastka oreo maczać w mleku i ułożyć warstwę na kremie w blaszce.
  • Na ciastka wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Banana pokroić w plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny. Następnie plastry ułożyć na kremie w blaszce, lekko je docisnąć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciastek maczanych w mleku, lekko je docisnąć. Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
  • Wierzch: schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i położyć na paterze, nożem wygładzić brzeg tortu. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
  • Śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby “fale”. Torcik ozdobić ciastkami oreo.

Torcik czekoladowy bez pieczenia. Uświetni każde spotkanie

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

d16ni33

  • Domowy kapsalon. Holenderska odpowiedź na gyros

    Domowy kapsalon. Holenderska odpowiedź na gyros

  • Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

    Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

  • Karkówka po żydowsku. Gratka dla mięsożerców

    Karkówka po żydowsku. Gratka dla mięsożerców

  • Asze reszte - perska zupa z makaronem, grochem i fasolą

    Asze reszte – perska zupa z makaronem, grochem i fasolą

  • Belgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelem

    Belgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelem

  • Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

    Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

    Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

  •  Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

    Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

Zobacz więcej: Wigilia

  • Moczka - aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

    Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

  • Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

    Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

  • Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

    Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

  • Karp w sosie cebulowym

    Karp w sosie cebulowym

  • Świąteczne grzybki

    Świąteczne grzybki

  • Zupa śledziowa Ewy Wachowicz

    Zupa śledziowa Ewy Wachowicz

Zobacz więcej: Ciasta

  • Kukułcze gniazdo

  • Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

    Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

  • Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

    Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

  • kruche ciasto z figami

    Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

    Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

  • Żurawinowy swojski kisiel wigilijny

    Żurawinowy swojski kisiel wigilijny

  • Świąteczna sałatka

    Świąteczna sałatka

  • Sałatka z komosą ryżową i granatem

    Sałatka z komosą ryżową i granatem

  • Sałatka pieczarkowo-serowa z kukurydzą i sosem czosnkowym

    Sałatka pieczarkowo-serowa z kukurydzą i sosem czosnkowym

  •  Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem. Szybko i pysznie

    Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem. Szybko i pysznie

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Sałatka Cezar. Najsłynniejsza sałatka świata

  • Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę

    Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę

  • Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe

    Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe

  • Sernik marmurkowy. Genialny na Święta

    Sernik marmurkowy. Genialny na Święta

  • Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami

    Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami

  • Domowa biała czekolada. Na pewno nie pójdzie w boczki

    Domowa biała czekolada. Na pewno nie pójdzie w boczki

  • Ciacho dla największych łasuchów. Połączenie serka, czekolady i ciasteczek

    Ciacho dla największych łasuchów. Połączenie serka, czekolady i ciasteczek

Zobacz więcej: Banany

  • Bananowa pianka bez pieczenia

    Bananowa pianka bez pieczenia

  • Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

    Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

  • Chlebek babanowy. Słodki pomysł na śniadanie

    Chlebek babanowy. Słodki pomysł na śniadanie

  • Bananowe ciasteczka owsiane z daktylami i orzeszkami ziemnymi. Chrup na zdrowie

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł27 grudnia możliwe rozpoczęcie szczepień przeciw Covid-19 w całej UE
Następny artykułHistorie Odnalezione – Zalesie Górne