Charakterystyczny, wyrazisty smak, brak konserwantów, odpowiedni dobór przypraw, idealna konsystencja – takie powinno być doskonałe, domowe, mięsne smarowidło do chleba. Nie trzeba być zawodowym kucharzem, by taki przysmak bez żadnego problemu zrobić samemu w zaciszu własnej kuchni i zajadać się nim do woli.
Jeśli uzbroimy się w chęci i poświęcimy na przygotowanie smarowidła odrobinę czasu, efekt na pewno będzie zadowalający.
Mięsne smarowidło do chleba – składniki
Do przygotowania mięsnego smarowidła do chleba potrzebujemy zaledwie kilku składników. W tym celu należy zaopatrzyć się w:
-
600 g łopatki wieprzowej lub karkówki,
-
250 g surowego boczku,
-
200 g smalcu,
-
kieliszek białego, wytrawnego wina,
-
2 duże cebule,
-
3 ząbki czosnku,
-
sól,
-
pieprz,
-
2 liście laurowe,
-
5 ziarenek ziela angielskiego,
-
4 ziarna jałowca,
-
4 goździki,
-
łyżka octu jabłkowego.
Mięsne smarowidło do chleba – przepis
Przygotowanie smarowidła zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia go ręcznikiem papierowym. Następnie mięso kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Boczek kroimy w małą kostkę.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy zmielone mięso z boczkiem i smażymy na średnim ogniu. W tym czasie cebulę siekamy w drobną kostkę, natomiast czosnek przepuszczamy przez praskę. Tak przygotowaną cebulę i czosnek dodajemy do mięsa na patelni, a całość mieszamy.
Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, goździki i dwie łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy dwie szklanki wody. Zmniejszamy ogień pod naczyniem i gotujemy przez około dwie godziny.
Mięsne smarowidło do chleba możemy trzymać w słoikach w lodówce123RF/PICSEL
Po tym czasie starannie wyjmujemy dodane wcześniej przyprawy, a do naczynia wlewamy wino i ocet jabłkowy. Naczynie przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez następne dwie godziny. Na koniec próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Tak przygotowane mięso odstawiamy do przestudzenia. Gdy smarowidło nie jest już gorące aplikujemy je do czystych i wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy wieczko. Słoiki układamy do góry dnem. Gdy mięso w słoikach całkowicie ostygnie, wkładamy je do lodówki. Gotowe!
Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS