A A+ A++

Charakterystyczny, wyrazisty smak, brak konserwantów, odpowiedni dobór przypraw, idealna konsystencja – takie powinno być doskonałe, domowe, mięsne smarowidło do chleba. Nie trzeba być zawodowym kucharzem, by taki przysmak bez żadnego problemu zrobić samemu w zaciszu własnej kuchni i zajadać się nim do woli.

Jeśli uzbroimy się w chęci i poświęcimy na przygotowanie smarowidła odrobinę czasu, efekt na pewno będzie zadowalający.

Mięsne smarowidło do chleba – składniki

Do przygotowania mięsnego smarowidła do chleba potrzebujemy zaledwie kilku składników. W tym celu należy zaopatrzyć się w:

  • 600 g łopatki wieprzowej lub karkówki,

  • 250 g surowego boczku,

  • 200 g smalcu,

  • kieliszek białego, wytrawnego wina,

  • 2 duże cebule,

  • 3 ząbki czosnku,

  • sól,

  • pieprz,

  • 2 liście laurowe,

  • 5 ziarenek ziela angielskiego,

  • 4 ziarna jałowca,

  • 4 goździki,

  • łyżka octu jabłkowego.

Mięsne smarowidło do chleba – przepis

Przygotowanie smarowidła zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia go ręcznikiem papierowym. Następnie mięso kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Boczek kroimy w małą kostkę.

Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy zmielone mięso z boczkiem i smażymy na średnim ogniu. W tym czasie cebulę siekamy w drobną kostkę, natomiast czosnek przepuszczamy przez praskę. Tak przygotowaną cebulę i czosnek dodajemy do mięsa na patelni, a całość mieszamy.

Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, goździki i dwie łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy dwie szklanki wody. Zmniejszamy ogień pod naczyniem i gotujemy przez około dwie godziny.

Mięsne smarowidło do chleba możemy trzymać w słoikach w lodówce123RF/PICSEL

Po tym czasie starannie wyjmujemy dodane wcześniej przyprawy, a do naczynia wlewamy wino i ocet jabłkowy. Naczynie przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez następne dwie godziny. Na koniec próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Tak przygotowane mięso odstawiamy do przestudzenia. Gdy smarowidło nie jest już gorące aplikujemy je do czystych i wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy wieczko. Słoiki układamy do góry dnem. Gdy mięso w słoikach całkowicie ostygnie, wkładamy je do lodówki. Gotowe!

Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWspaniałe traktory z Mazowsza odwiedziły Wolę Rasztowską
Następny artykułTajemnicze ciemne komety mogą stanowić nawet 60% obiektów bliskich Ziemi