A A+ A++

Dlaczego warto jeść kiszonki? Naturalne źródło probiotyków

Fermentowane warzywa, takie jak kapusta, ogórki, buraki, a także inne kiszonki, wspierają równowagę mikroflory jelitowej, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia całego organizmu.

Zobacz również:

Proces fermentacji prowadzi do wytwarzania żywych kultur bakterii, szczególnie bakterii kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Dobre bakterie zasiedlające jelita wspierają ich funkcjonowanie i przeciwdziałają rozwojowi patogennych mikroorganizmów.

Co ciekawe, odporność w ogromnej mierze zależy właśnie od jelit. To tu znajduje się większość komórek układu odpornościowego, a zdrowa mikroflora jelitowa stanowi pierwszą linię obrony przed infekcjami. Spożycie kiszonek pomaga wzmacniać tę barierę.

Ponadto fermentowane produkty wspierają trawienie, ponieważ bakterie kwasu mlekowego ułatwiają przyswajanie składników odżywczych. Kiszonki mogą pomóc w redukcji wzdęć i wspomagać regularność wypróżnień.

Kiszonki redukują stany zapalne w jelitach i wspierają regenerację błony śluzowej jelit, która chroni przed wnikaniem szkodliwych substancji.

Jakie kiszonki warto wprowadzić do swojego menu?

Kimchi to kiszonka rodem z Korei. Tam wykonuje się ją w każdym domu123RF/PICSEL

Wśród licznych produktów kiszonych można zdecydować się na kilka najpopularniejszych, które sprawdzą się w budowaniu odporności naszego organizmu.

Zdecydowanym faworytem będzie kiszona kapusta. Zawiera ona mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, wapń i żelazo. Jest też niskokaloryczna i bogata w błonnik.

Na drugim miejscu pojawia się równie popularny co kapusta – ogórek kiszony. Wspiera trawienie i wzmacnia odporność. Zawiera antyoksydanty oraz bakterie kwasu mlekowego. Wśród kiszonek wysoko plasuje się także kiszony burak.

To doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza oraz przeciwutleniaczy. Fermentowane buraki wspierają detoksykację wątroby i poprawiają krążenie. Ciekawą propozycją może być też pochodzące z Dalekiego Wschodu Kimchi.

Ta koreańska przekąska na bazie kapusty pekińskiej i ostrych przypraw, jest bogata w w witaminy A, C, B oraz probiotyki. Działa silnie przeciwzapalnie i wspiera odporność.

„Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat Cafe

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLubuski Sejmik odznaczył zasłużonych dla województwa.
Następny artykułGTA: San Andreas to niezwykle ambitna gra. 10 dowodów, które to potwierdzą