Pozostajemy w klimatach japońskich. Bowiem pora roku i pogoda za oknem wręcz zachęca, by odwiedzić lokal serwujący rozgrzewające i pożywne dania. Dlatego dziś zapraszam Państwa do wizyty w otwartym miesiąc temu lokalu Guru Ramen.
Powiązany on jest ze znaną i lubianą w Kielcach „suszarnią” Kusa Sushi, a otwarty został na Promenadzie Solnej. Karta jest ultrakrótka, co pozwoliło nam od razu przejść do zamawiania. Na start wzięliśmy przepyszne pierożki gyoza z wieprzowiną i sosem sojowym (18 zł), a później już wybieraliśmy spośród sześciu dostępnych wywarów.
CZYTAJ TEŻ: Żorż doczekał się kolejnej restauracji japońskiej i chwali shabu-shabu. “To coś, czego w Kielcach jeszcze nie było”
Dla tych, którzy wolą cięższe wersje, polecam kapitalny tantanmen, wyraźnie pikantny i sycący (54 zł, dostępny również w wersji wegańskiej), w którym znajdziemy m.in. wołowinę soboro (czyli mieloną i przesmażoną) i orzechy nerkowca. Na równie kremowym, mocnym, kolagenowym wieprzowo-wołowym wywarze serwowany jest także miso paitan (50 zł) z boczkiem chasu. Pyszny i sycący, jednak nieco lżejszy niż tantanmen.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS