Ponoć wątróbkę albo się lubi, albo nienawidzi. Nic dziwnego, bo ma ona swój specyficzny i konkretny smak. Zanim wydacie swoją opinię, wypróbujcie ten przepis.
(przepis na 4 porcje)
- 0,4 kg wątróbki drobiowej
- 2 gruszki
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- garść świeżego majeranku
- pieprz czarny
- pieprz kolorowy
- sól
Przygotowanie:
Umyć wątróbkę, oczyścić z błon i osuszyć, a następnie delikatnie doprawić zmielonym pieprzem i obtoczyć w mące. Podgrzać oliwę i masło, a następnie smażyć wątróbkę po około 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Wątróbki wyjąć i trzymać w cieple. Cebulę pokroić w półksiężyce, a gruszki w ósemki i podsmażyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki aż do zarumienienia cebuli. Układać na talerzu gruszki, a obok cebulę, na której kłaść wątróbkę. Posypać świeżymi listkami majeranku, posolić i doprawić grubo mielonym kolorowym pieprzem. Można podawać z chlebem lub z ziemniakami.
Czy wiesz, że…
- watróbkę przed smażeniem najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem, aby zdjąć z niej nadmiar wody (nie będzie wtedy tak mocno pryskać)
- solimy i przyprawiamy ją dopiero na koniec, inaczej wątróbka stwardnieje
- smażymy wątróbkę pod przykryciem, aby mieć pewność, że w środku będzie usmażona, a przy tym nie opryskamy tłuszczem całej kuchni
- po zdjęciu wątróbki z patelni najlepiej ją odsączyć na ręczniku papierowym, aby zdjąć nadmiar tłuszczu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS