A A+ A++

Wiosna to sezon na smardze, bardzo smaczne grzyby należące do najdroższych na świecie. W Polsce legalnie zbierać można je tylko w niektórych miejscach. – Nie mogłam uwierzyć, że u mnie wyrosły – opowiada nam mieszkanka Kielc.

– Na działce obok mojego domu kilka dni temu wyrosły grzyby, nigdy wcześniej ich nie było. Sprawdziłam w internecie, wygląda na to, że są to smardze. Słyszałam o nich, to bardzo smaczne grzyby jadalne, ale nie jestem pewna, czy dobrze je rozpoznałam. Nie wiem też, czy można je zrywać, bo wszędzie piszą, że są pod ochroną – napisała do nas mieszkanka kieleckiej dzielnicy Białogon. Przysłała też zdjęcia, widać na nich około dziesięciu charakterystycznych grzybów.  

– Smardze to jedne z pierwszych grzybów, które pojawiają się wiosną. Ich wysyp jest od marca do maja, zaczynają rosnąć po wiosennych, ciepłych deszczach – mówi Justyna Wiecha, grzyboznawczyni z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zwraca uwagę, że gdy wyłoży się korą podwórko, to następnego roku często pojawiają się smardze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoleje Dolnośląskie przejmą połączenia na „Nadodrzance”
Następny artykułUczniowie z Rybnika wykonali budki lęgowe dla ptaków