Wiosna to sezon na smardze, bardzo smaczne grzyby należące do najdroższych na świecie. W Polsce legalnie zbierać można je tylko w niektórych miejscach. – Nie mogłam uwierzyć, że u mnie wyrosły – opowiada nam mieszkanka Kielc.
– Na działce obok mojego domu kilka dni temu wyrosły grzyby, nigdy wcześniej ich nie było. Sprawdziłam w internecie, wygląda na to, że są to smardze. Słyszałam o nich, to bardzo smaczne grzyby jadalne, ale nie jestem pewna, czy dobrze je rozpoznałam. Nie wiem też, czy można je zrywać, bo wszędzie piszą, że są pod ochroną – napisała do nas mieszkanka kieleckiej dzielnicy Białogon. Przysłała też zdjęcia, widać na nich około dziesięciu charakterystycznych grzybów.
– Smardze to jedne z pierwszych grzybów, które pojawiają się wiosną. Ich wysyp jest od marca do maja, zaczynają rosnąć po wiosennych, ciepłych deszczach – mówi Justyna Wiecha, grzyboznawczyni z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zwraca uwagę, że gdy wyłoży się korą podwórko, to następnego roku często pojawiają się smardze.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS