Wczoraj, 7 marca (15:28)
Grzybiarze z utęsknieniem wyczekują otwarcia sezonu, a ci najbardziej doświadczeni doskonale wiedzą, że już niebawem będzie można natknąć się na smardza jadalnego, który wyróżnia się nie tylko charakterystycznym wyglądem, ale przede wszystkim walorami smakowymi. Kiedy najlepiej wybrać się na poszukiwanie smardza i gdzie legalnie można go zbierać ?
Smardz jadalny, nazywany także smardzem zwyczajnym, to grzyb, który z uwagi na rzadkość występowania w Polsce, do 2014 r. był pod ścisłą ochroną. Obecnie smardz podlega ochronie częściowej, a to oznacza, że zbiór na użytek własny i pozyskiwanie do celów gospodarczych możliwe jest wyłącznie w takich miejscach jak: szkółki leśne, parki, prywatne działki i ogrody.
Zdecydowanie większa liczebność tych grzybów występuje w Czechach, na Węgrzech i na Słowacji, gdzie nie są chronione, dlatego właśnie do tych krajów za smardzami jeździ wielu grzybiarzy z Polski. Co ciekawe – smardze to jedne z najdroższych grzybów, a to z uwagi na ich wyjątkowy smak i rzadkie występowanie. Obecnie za 250g suszonych smardzów trzeba zapłacić ok. 300 zł.
Smardze pojawiają się na przełomie marca i kwietnia, ale szczyt sezonu na te grzyby przypada w maju.
Czytaj także: Na jakie grzyby wybrać się wiosną?
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS