Prażona cebulka to dodatek, który często dodawany jest do tzw. dań fast-foodowych, do których zaliczamy m.in. hot dogi i burgery. Jednak prażona cebulka stanowi również uzupełnienie innych posiłków, nieco bardziej tradycyjnych, a mowa o pierogach, sałatkach, plackach ziemniaczanych i ziemniakach. Z powodzeniem możemy ją dodać do mielonego mięsa, z którego formujemy kotlety.
Prażona cebulka sprzedawana jest w większości sklepów spożywczych, ale czasami jej smak pozostawia wiele do życzenia, ponadto niektórzy producenci dodają wiele “ulepszaczy smaku”, co z kolei niekoniecznie pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
W związku z powyższym, prażoną cebulkę warto przygotować w zaciszu własnego domu. Wówczas mamy pewność, z jakiej jakości warzywa korzystamy, i co równie istotne – walory smakowe domowej, prażonej cebulki są zdecydowanie lepsze, niż w przypadku kupionego, gotowego produkty.
Prażona cebula – składniki
Do przygotowania prażonej cebuli potrzebujemy zaledwie kilka składników. Oto one:
Prażona cebula – przepis
Cebulę obieramy z łupin i siekamy w małą kostkę. Opcjonalnie, w zależności od naszych upodobań – cebulę można pokroić w większe kawałki. Posiekaną cebulę przekładamy do miski, starając się dokładnie porozdzielać kawałki cebuli, następnie solimy do smaku.
Do miski z cebulą wsypujemy mąkę i dłonią delikatnie łączymy wszystkie składniki, mieszając. Mąka powinna dokładnie otoczyć każdy kawałek cebuli.
Do garnka lub na głęboką patelnię wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy. Olej powinien mieć temperaturę 140 st. C. Cebulę ostrożnie wykładamy na patelnię i smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 25-30 minut, nie zapominając o mieszaniu cebuli co jakiś czas.
Gdy cebula ładnie się upraży, wyjmujemy ją z oleju i przekładamy do naczynia wyścielonego ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gotowe!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS