Jak wiadomo tłusty czwartek od lat świętujemy jedząc najróżniejsze słodkości. Oto propozycje przygotowania dwóch tradycyjnych przysmaków w nietypowym wydaniu na łasuchowe święto.
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami
Składniki ok. 25 szt:
ciasto:
- ok. 450 mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
- 200 g mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki spirytusu,
masa toffi:
- 200 g cukru białego kryształ,
- 4 łyżki wody,
- ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%.
ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
- migdały.
Przygotowanie:
Ciasto:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C).
W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.
Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp.
Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.
Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę.
Masa toffi:
Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
Upieczone pączki polewamy masą toffi i od razu posypujemy migdałami.
Rada: jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.
Upieczone pączki polewamy masą toffi i od razu posypujemy migdałami.
Fantazyjny chrust (faworki)
Składniki:
- 500 g mąki,
- 4 całe jajka,
- 1 łyżka spirytusu,
- 60 g masła,
- 60 g cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 4 łyżki śmietanki 30%,
- 800 g smalcu (4 kostki),
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z solą, cukrem i śmietanką, nie ubijamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża z masłem. Robimy w mace wgłębienie, dodajemy masę jajeczną, spirytus i zarabiamy nożem, zgarniając z zewnątrz mąkę do środka. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być gładkie i miękka. Ciasto dzielimy na 4 części i porcjami wałkujemy jak na pierogi, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostałe ciasto przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą.
Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości.
Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie.
Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na kremowo złoty kolor. Chrust od razu przekładamy za pomocą 2 widelców na ręcznik papierowy. Można przygotować różne kształty np. przez złączenie końcówek, skręcenie czy zawiązanie pasków.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z wanilią.
Rada: żeby zacząć smażyć chrust, sprawdzamy czy smalec jest odpowiednio gorący, wystarczy jeden kawałek wrzucić i zobaczyć czy będzie się rumienił.
Świeże rozwałkowane ciasto należy smażyć od razu, bo jeśli za długo poleży i zeschnie, będzie zabierać za dużo tłuszczu. Zbyt cienko rozwałkowane, też będzie bardziej nim przesycone.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS