Większość osób nie wyobraża sobie tradycyjnego pączka bez dodatku przepysznego lukru, który stanowi przysłowiową „wisienkę na torcie”. Biała polewa zwana lukrem to nic innego jak przygotowane do zdobienia ciast, ciasteczek i pączków połączenie cukru i wody lub soku. Czasami bywa wzbogacany o różnorodne aromaty.
Lukier jest najbardziej tradycyjnym sposobem ozdabiania wypieków i pączków. Oprócz walorów wizualnych pełni on oczywiście jeszcze jedną funkcję: jego pyszny, słodki smak jest często uzupełnieniem wspaniałych wypieków.
Idealny lukier jest biały jak śnieg, delikatnie chrupiący i bardzo słodki. Najbardziej klasyczna i uniwersalna wersja lukru do pączków wygląda następująco.
Lukier do pączków – składniki:
- 10 łyżek cukru pudru,
- 5 łyżek gorącej wody
- 4 krople ulubionego olejku (do pączków sprawdza się pomarańczowy lub rumowy).
Lukier do pączków – przygotowanie:
1. Cukier puder na wstępie przesiej przez sitko, aby lukier miał bardziej aksamitną konsystencję oraz nie miał żadnych grudek.
2. Następnie przesyp cukier do miski i dolej gorącą wodę oraz olejek.
3. Przy pomocy drewnianej szpatułki lub łyżki utrzyj dokładnie cukier puder z wodą i olejkiem aromatycznym, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
4. Lukier najlepiej przygotuj w trakcie smażenia pączków, aby był świeży, niezbyt twardy i łatwo się rozsmarował.
Możesz również przygotować lukier do pączków o smaku pomarańczowym z dodatkiem skórki z pomarańczy. Przygotuj w tym celu 10 łyżek cukru i 1 pomarańczę. Cukier puder przesyp przez sitko i dodawaj stopniowo 2 łyżki gorącej wody i sok wyciśnięty z pomarańczy. Sok dodawaj stopniowo, aby uzyskać preferowaną przez ciebie gęstość lukru. Gotowe pączki posyp gotową kandyzowaną skórką pomarańczy lub zetrzyj na drobnej tarce odrobinę świeżej skórki z owocu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS