Tłusty czwartek historia
Z zapisków historii wynika, że tłusty czwartek znany był już w starożytnym Rzymie. Rzymianie świętowali w ten sposób odejście zimy i nadejście wiosny. Okazuje się jednak, że zwyczaj ten może mieć o wiele starsze korzenie. Pierwsze wzmianki na ten temat pojawiają już u starożytnych badaczy, którzy spisali zwyczaje i obyczaje plemion pogańskich dzisiejszej Europy.
Obyczajem kultywowanym w tym dniu, gdy obserwowano pierwsze oznaki nadchodzącej wiosny, było głównie jedzenie tłustych potraw. Nie były to jeszcze znane dziś słodkie pączki, ale pieczone placki z ciasta chlebowego wypełnione słoniną, dosyć tłustym mięsem oraz ziołami. Takie „pączki” popijane były winem. Zawarte w plackach tłuste elementy były symbolem dobrobytu. Słodkości pączek nabrał dopiero z czasem i najprawdopodobniej zapożyczył ją z kuchni arabskiej.
Tłusty czwartek w Polsce
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS