A A+ A++

Tłusty czwartek historia

Z zapisków historii wynika, że tłusty czwartek znany był już w starożytnym Rzymie. Rzymianie świętowali w ten sposób odejście zimy i nadejście wiosny. Okazuje się jednak, że zwyczaj ten może mieć o wiele starsze korzenie. Pierwsze wzmianki na ten temat pojawiają już u starożytnych badaczy, którzy spisali zwyczaje i obyczaje plemion pogańskich dzisiejszej Europy.

Obyczajem kultywowanym w tym dniu, gdy obserwowano pierwsze oznaki nadchodzącej wiosny, było głównie jedzenie tłustych potraw. Nie były to jeszcze znane dziś słodkie pączki, ale pieczone placki z ciasta chlebowego wypełnione słoniną, dosyć tłustym mięsem oraz ziołami. Takie „pączki” popijane były winem. Zawarte w plackach tłuste elementy były symbolem dobrobytu. Słodkości pączek nabrał dopiero z czasem i najprawdopodobniej zapożyczył ją z kuchni arabskiej.

Tłusty czwartek w Polsce

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW Horizon Worlds będzie można tworzyć zamknięte wirtualne przestrzenie
Następny artykułSplit wprowadza nowy zakaz dla turystów. Za niedostosowanie się grozi wysoki mandat