Obiadowe termosy – czy warto je mieć?
Chyba nie ma osoby, która choć raz w swoim życiu nie piłaby herbaty z termosu. To bardzo popularne naczynie zabierane na wycieczki i górskie wyprawy, sprawdzi się także podczas podróży autem, gdy chcemy mieć pod ręką gorącą kawę. Mniej popularne są termosy obiadowe, jednak to praktyczne naczynie również jest warte uwagi.
Termos na obiad to funkcjonalne i praktyczne naczynie, które umożliwi zabranie z domu ciepłego posiłku. Obiad w termosie sprawdzi się podczas dłuższej podróży pociągiem, samochodem czy na górskim szlaku. To naczynie okaże się must have dla rodziców, którym przyda się termos dla dzieci na zupę, by zagwarantować im niezależnie od okoliczności zdrowy posiłek.
Jeśli Twoje kubki smakowe są dość wybredne, z pewnością wolisz zabierać w drogę własnoręcznie przygotowany prowiant niż kupować gotowy. Nie zawsze na trasie jest też odpowiednie miejsce, by kupić pełnowartościowy obiad czy ulubione potrawy. Warto mieć w swojej kuchni choć jeden termos obiadowy, który pozwoli w razie potrzeby wyjść z opresji.
Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez ciepłego posiłku, a wiesz, że nie będziesz miał gdzie go przygotować, kupić lub zjeść spokojnie zainwestuj w termos obiadowy.
Termosy na jedzenie są w stanie przedłużyć świeżość przygotowanego wcześniej posiłku, szczelne zamknięcie zagwarantuje utrzymanie stałej temperatury i umożliwi zjedzenie ciepłego posiłku w dowolnej chwili. Termos na jedzenie świetnie sprawdzi się także do pracy.
Termosy obiadowe od Wink Bottle
Kompletując wyposażenie kuchni i naczynia, które możemy ze sobą zabierać z domu zwracamy szczególną uwagę na ich wygląd. Designem kuszą termosy obiadowe od marki Wink Bottle, które są nie tylko praktyczne, ale i wyjątkowo ładne. Termosy na jedzenie od WINK mają prostą formę, a wyróżniają je odważne kolory. Producent gwarantuje niezwykłą wytrzymałość i utrzymanie wysokiej temperatury posiłku do 12 godzin, niższą nawet do 24 godzin. Szczelność naczynia gwarantuje, że posiłek nie ulegnie zepsuciu. Termosy na jedzenie Wink Bottle mają pojemność 600 ml, śmiało zmieszczą solidną porcję drugiego dania lub zupę dla dwóch osób. Naczynia od Wink Bottle wykonane są ze stali nierdzewnej, nie chłoną zapachów, ani smaków, nie wchodzą w interakcję z jedzeniem, ani nie zawierają BPA.
Termosy na jedzenie, nazywane przez producenta FOOD JAR dostępne są kolorze czarnym, niebiesko-miętowym, białym oraz ciemnozielonym.
Jaki termos na jedzenie – z jakiego materiału naczynia wybierać?
Wybór termosów na jedzenie jest ogromny. Niektóre sprawdzą się do przewożenia jedzenia, jednak nie wszystkie zachowają odpowiednią temperaturę dania i nie sprawdzą się, jeśli zależy nam na ciepłym posiłku w trasie czy na wycieczce. Warto wybrać model z odpowiednią izolacją od warunków zewnętrznych, z tak zwaną próżnią termiczną. Termosy obiadowe najczęściej wykonywane są ze stali, są lekkie i poręczne. Stal nierdzewna to zdecydowanie najlepszy materiał, jest nie tylko wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne, trwały, ale i doskonale utrzymuje temperaturę. Wiele naczyń tego typu ma przykrywkę wykonaną z zewnętrznej strony z plastiku, co uatrakcyjnia wygląd termosu, jednak w środku zawsze jest wykonana z tworzywa trzymającego ciepło. Termos na jedzenie ze stali nierdzewnej jest dobrym zakupem, który posłuży przez lata.
Termos obiadowy – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Kluczową kwestią jest szczelność termosu. Naczynia na napoje spotkać możemy z korkiem automatycznym, bądź korkiem z gwintem. Druga opcja gwarantuje większą niezawodność, jest łatwiejsza do utrzymania w czystości, bardziej szczelna i bezawaryjna. Z kolei korki automatyczne mogą odpowiadać za szybszą utratę ciepła, a z biegiem czasu i częstego użytkowania mogą się zacinać i tracić swoją szczelność.
Kolejną kwestią jest wybór pojemności naczynia. Warto już przed zakupem zastanowić się nad jego wielkością i wybrać pojemność jak najbardziej dostosowaną do swoich potrzeb. Najczęściej spotykane są termosy obiadowe o pojemnościach 300 ml, 400 ml, 500 ml oraz 750 ml. W sklepach często dostępne są także większe czy mniejsze. Wybierając się na wycieczkę warto wybrać większe naczynie, które pomieści większą porcję obiadu lub obiad dla dwóch, trzech osób. Do pracy w zupełności wystarczy mały pojemnik.
Istotny jest czas utrzymywania ciepła. Większość termosów obiadowych utrzymuje gorący posiłek przez około 6 godzin, następnie jedzenie w termosie będzie stygło, jednak nadal będzie ciepłe. Wszystko zależy też oczywiście jak długo przed włożeniem do pojemnika przygotowaliśmy potrawę i czy podczas przechowywania pojemnik nie był często otwierany.
Termos a termos obiadowy – jakie są różnice?
Na sklepowych półkach i stronach internetowych znajdziemy różne termosy. Różnią się one przede wszystkim przeznaczeniem. Najpopularniejsze są termosy na napoje: znajdziemy kubki termiczne, butelki termiczne, a także tradycyjne termosy. Termosy obiadowe z kolei różnią się kształtem.
Termosy na jedzenie mają próżnię techniczną, czyli przestrzeń o bardzo niskim ciśnieniu. Próżnia zapobiega chłodzeniu się znajdujących w naczyniu potraw, ale też przegrzewaniu, dzięki czemu mamy pewność, że nawet podczas upalnego dnia potrawa nie ulegnie zepsuciu. Użytkownik termosu obiadowego powinien uważać, by naczynie nie upadło na ziemię, może to spowodować rozszczelnienie i późniejszą utratę temperatury.
Aby zachować ciepło posiłku przez długi czas warto termos obiadowy do tego przygotować. W jaki sposób? Przed włożeniem do niego jedzenia warto wlać do środka termosu na jedzenie wrzątek i zostawić go na kilka minut, pozwoli to na wygrzanie naczynia.
Poniżej znajdziesz praktyczne kubki i butelki termiczne o pięknym designie:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS