Rośliny ‘kochają” azot. Jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych dla roślin i odgrywa kluczową rolę w ich wzroście i zdrowiu. Jest niezbędny do produkcji chlorofilu, pigmentu, który nadaje roślinom zielony kolor. Chlorofil zaś bierze udział w procesie fotosyntezy, podczas którego rośliny przekształcają światło słoneczne, wodę i dwutlenek węgla w energię i tlen.
Dlaczego warto zwrócić uwagę na azot w nawozie?
Azot jest też składnikiem aminokwasów, które są budulcem białek w roślinach. Białka są niezbędne do wzrostu roślin, rozwoju komórek oraz naprawy uszkodzeń. Zdrowe rośliny z odpowiednią ilością azotu (białka) są bardziej odporne na stresy środowiskowe jak suche powietrze zimą oraz na niektóre choroby.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS