A A+ A++

Rośliny ‘kochają” azot. Jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych dla roślin i odgrywa kluczową rolę w ich wzroście i zdrowiu. Jest niezbędny do produkcji chlorofilu, pigmentu, który nadaje roślinom zielony kolor. Chlorofil zaś bierze udział w procesie fotosyntezy, podczas którego rośliny przekształcają światło słoneczne, wodę i dwutlenek węgla w energię i tlen.

Dlaczego warto zwrócić uwagę na azot w nawozie?

Azot jest też składnikiem aminokwasów, które są budulcem białek w roślinach. Białka są niezbędne do wzrostu roślin, rozwoju komórek oraz naprawy uszkodzeń. Zdrowe rośliny z odpowiednią ilością azotu (białka) są bardziej odporne na stresy środowiskowe jak suche powietrze zimą oraz na niektóre choroby.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIle czasu zostało na wymianę starego pieca? Najwięcej na Opolszczyźnie, najmniej w województwie świętokrzyskim [TERMINY]
Następny artykułCela po imprezie i bójce na cmentarzu w Bydgoszczy. Zatrzymanym grozi surowa kara