Teff to podstawa żywienia w kuchni afrykańskiej. Zboże to nie ma dużych wymagań środowiskowych i jest niezwykle trwałe, więc można je przechowywać przez wiele lat. Wytrzymuje zarówno wysokie, jak i niskie temperatury, a także dużą wilgotność powietrza. Ziarna nie atakują pasożyty. Jest ono bardzo drobne, więc łatwo je przetransportować i przechowywać. Już niewielka jego ilość pozwoli na obsianie sporego kawałka ziemi. Nic więc dziwnego, że miłka abisyńska sprawdza się wśród ludności koczowniczej, a powoli zaczyna wchodzić na rynek europejski.
Z ziarna teff wytwarza się wartościową mąkę, a także sprawdza się ona w codziennej kuchni w postaci płatków zbożowych. Doskonale uzupełnienia dietę osób z nietolerancją glutenu. Mąka teff jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
W Europie teff jest jednak doceniany przede wszystkim ze względu na swoją bezglutenowość – zarówno z powodu dużej ilości osób cierpiących z powodu nietolerancji glutenu, jak i w związku z modą na dietę bezglutenową. Warto jednak zwrócić uwagę na teff również z powodu jego wartości odżywczych.
Jest to zboże bogate w błonnik i białko, więc produkty przyrządzone na jego bazie dają uczucie sytości oraz zmniejszają apetyt. W teffie obecne są witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor. Dzięki dużej różnorodności związków, które się w nim znajdują, teff może stanowić doskonałe uzupełnienie niedoborów pokarmowych nie tylko w diecie bezglutenowej, ale też osób z anemią i niedokrwistością.
Teff jest zbożem lekkostrawnym i zawiera niewiele tłuszczu. Ma w sobie mnóstwo antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Mąka teff bogata jest w kwas foliowy, dlatego poleca się ją kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także pacjentom ze schorzeniami układu nerwowego.
U Etiopczyków stosunkowo rzadko pojawiają się choroby związany z niedokrwistością, cukrzycą i osteoporozą, co wiązane jest z tym, że spożywają oni właśnie duże ilości teffu. Zboże to jest źródłem białek z grupy niezbędnych aminokwasów, czyli metioniny, cysteiny oraz lizyny. Mają one ogromne znaczenie dla mocnych kości, zdrowej wątroby oraz prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
Zboże teff wykorzystywane jest przede wszystkim w postaci mąki. Można z niej wypiekać chleb na zakwasie, robić naleśniki, placki, ale też zagęszczać nią zupy i sosy. Dzięki temu, że mąka teff ma zdolność zatrzymywania wody, wpływa też na przedłużenie świeżości i zwiększenie jędrności wypieków. Dania przygotowane na bazie teff można dłużej przechowywać i nie psują się one tak szybko, jak te zrobione ze zwykłej mąki.
Warto wypróbować mąkę teff w domowej kuchni, przygotowując potrawy charakterystyczne dla kuchni afrykańskiej. Na uwagę zasługuje przede wszystkim injera, czyli etiopski naleśnik na zakwasie, który zachowuje swoją świeżość nawet do kilku dni. Co ciekawe, z fermentowanego teffu można też przygotować napoje alkoholowe.
Mąka teff nie jest jeszcze u nas bardzo popularny produktem, jednak ze względu na jej wartości odżywcze i właściwości zasługuje na uwagę nie tylko osób z celiakią, ale również każdego, komu zależy na prowadzeniu zdrowego trybu życia. Aby kupić mąkę teff, należy szukać jej w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością albo w sklepach internetowych.
Cena mąki z miłki abisyńskiej waha się w okolicy 12 zł za 500 g. Płatki można kupić za ok. 11-15 zł za 350 g, a napoje z ziaren teff kosztują ok. 8 zł za 1 litr.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS