A A+ A++

W tym roku pogoda w Polsce nie rozpieszczała szparagów. – Jeśli są wiotkie, miękkie i cienkie, to oznacza, że są przemarznięte – tłumaczy dr Tomasz Spiżewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Zielone, białe, fioletowe, cienkie, grube, z Nowej Zelandii, Holandii, Chin, a może Stanów? Dr Tomasz Spiżewski oprowadza mnie po polu szparagów i pokazuje 130 ich odmian.

Kilkanaście kilometrów od centrum miasta, na poznańskim Marcelinie, tuż za galerią handlową King Cross, Katedra Warzywnictwa ma swoje uprawy. Teraz na polach królują szparagi. Tu znajduje się największa ich kolekcja w całej Europie.

Grupa studentów pochylona nad zagonem prowadzi badania, a przy okazji wyrywa chwasty.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSukces zawodników z Kędzierzyna-Koźla: 14 medali na mistrzostwach Polski w Taekwondo
Następny artykułLegnica: Pomoc dla Polaków na Ukrainie – zbiórka zakończona sukcesem