W tym roku pogoda w Polsce nie rozpieszczała szparagów. – Jeśli są wiotkie, miękkie i cienkie, to oznacza, że są przemarznięte – tłumaczy dr Tomasz Spiżewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Zielone, białe, fioletowe, cienkie, grube, z Nowej Zelandii, Holandii, Chin, a może Stanów? Dr Tomasz Spiżewski oprowadza mnie po polu szparagów i pokazuje 130 ich odmian.
Kilkanaście kilometrów od centrum miasta, na poznańskim Marcelinie, tuż za galerią handlową King Cross, Katedra Warzywnictwa ma swoje uprawy. Teraz na polach królują szparagi. Tu znajduje się największa ich kolekcja w całej Europie.
Grupa studentów pochylona nad zagonem prowadzi badania, a przy okazji wyrywa chwasty.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS