Za to są pyszne, szczelnie wypełnione farszami, kolorowe i tanie. Ale po kolei.
Do wyboru mamy dwie wielkości porcji: 10 sztuk za 14 zł lub 15 sztuk za 17 zł. Wybieramy spośród pięciu różnych farszy.
Pierożki z kieleckiego bistro Na Dzień Dobry Fot. Michał Skoczek
Bezmięsnym zapewne posmakują zielone z farszem ze szpinaku i serka, podawane z suszonymi pomidorami, śmietaną i ziarnami słonecznika. Albo pomarańczowe, z kapitalnym farszem z ziemniaków, cebuli i sera mozzarella. Nadzienie jest kremowe, a dodatek śmietany i prażonej cebuli na wierzchu doskonale podbija smak.
Są też czarne pierożki
Wzorowane na portugalskich empanadas pierożki Escobara nadziewane są wyrazistą wołowiną z chili i papryką, a podawane z sosem barbecue, śmietaną i siekanym pomidorem z cebulą. Pycha. Barwione czarne pierożki indyk w burbonie to świetny farsz z soczystego mięsa indyka, którego smak podkreśla sos na bazie whisky i sera grana padano. Spróbujcie koniecznie.
I wreszcie pierożki wujka Chana, najchętniej zamawiane. To żółte ciasto, w którym zamknięto pyszny farsz z azjatycka nutą. Mamy w nim soczystą wieprzowinę, świeży imbir i czosnek, a całość polana jest sosem teriyaki i posypana czarnym sezamem i świeżym szczypiorkiem oraz płatkami chili. Smakują bosko.
Podsumowując: pierożki są pyszne, a ich wielkość sprawia, że bez problemu można je zajadać, idąc. Oczywiście można także zjeść na miejscu, na normalnej zastawie. Idealnie dobrane składniki farszy i dodatki sprawiają, że chce się wracać. Do tego cieszą oko i nie powodują bólu w kieszeni. Polecam serdecznie.
Na Dzień Dobry, Kielce, ul. Radiowa 22. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 10-18. Płatność gotówką i kartą, parking.
*W internecie znany jako Żorż Ponimirski. Ojciec założyciel i pomysłodawca bloga Street Food Polska. Gastroseksualny wielbiciel fast i street foodów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS